Demokrater publicerar vittnesmål i utredningen av Trump

Demokrater publicerar vittnesmål i utredningen av Trump

Fusion GPS, ett undersökningsföretaget som drivs av den förre journalisten Glenn R. Simpson, startade en utredning av Trump-kampanjens kontakter med Ryssland. Det resulterade i en serie dokument som överraskade till och med utredarna.

Undersökningen är omdiskuterad. Fusion GPS fick först betalt av en konservativ nyhetssajt och sedan av paret Clintons stiftelse. En av grundarna av Fusion GPS, Glenn R. Simpson, före detta journalist vid Wall Street Journal, förhördes under 10 timmar av senatens juridiska utskott – ett vittnesmål som nu offentliggjorts av den demokratiska politiska veteranen och senatorn Dianne Feinstein. Publiceringen görs utan stöd av republikanerna i utskottet vilket har en politiskt betydelse i sig.

Vittnesmålet

Det finns en del anmärkningsvärda saker i vittnesmålet som går direkt mot det som Trump-administrationen har uttalat sig och sagt i hela den här rysslandsaffären.

. Utredningen och utredarna förväntade sig inte att finns några ryska kopplingar, samarbete med ryska kontakter.

. Det kan ha funnits en FBI-källa inom Trumps kampanj

. FBI indikerade att de trodde på delar av det utredningen kom fram till

. Senare nyhetsrapportering ger stöd åt delar av utredningen

. Den förre MI6-agenten Christopher Steele är trovärdig

. GPS Fusion är inte finansierat av vare sig demokraterna eller Ryssland

Steele

För ett reda ut en del detaljer ska tilläggas att Christopher Steele skrev den mycket komprometterande rapport som dök upp under presidentvalskampanjen och som innehåller uppgifter om att rysk underrättelsejänst ska ha utpressningsmaterial om Donald Trump. Enligt rapporten så finns det video och ljudupptagningar på Trumps förehavanden med kvinnor på ett hotell i Moskva.

Slutsatser

För en utomstående betraktare och läsare är det svårt att skapa sig en överblick och få grepp om en affärs där det är nya turer snart sagt dagligen. Det som kan konstateras är att inledningsvis så har Trump och folket runt honom hela tiden blankt förnekat alla ryska kontakter. Alla rapporter och alla vittnesmål har avfärdats som påhitt och falsarier.

Stegvis har, inte minst, amerikanska medier med New York Times och Washington Post i spetsen nystat upp kontakter som faktiskt har förekommit och som också har bekräftats av Trumps egna medarbetare. Däribland ett möte mellan flera av Trump-kampanjens medarbetare, Jared Kuschner (Trumps svärson) och Paul Mannafort, Trumps kampanjledare var bevisligen med på ett möte med en rysk advokat som har kontakter rakt in i Kreml och med president Putin.

Det är svårt att komma runt intrycket av Donald Trump och hans medarbetare inte medger någonting som inte går att bevis. Först när de överbevisade så kommer bekräftelsen och ett medgivande.

Hur publiceringen av vittnesmålet påverkar Trump och Vita Huset återstår att se. Politiskt så ger undersökningen stöd åt en del av det redan framkommit. Lägg samman det med Michael Wolffs skandalbok så lä’r Trump ha en hel del att twittra om framöver. Hittills, nu på morgonen, svensk tid så har Trump inte kommenterat de nya uppgifterna.

Länkar

Washington Post: ‘It’s not a fabrication’: Six times the firm behind the infamous dossier contradicted Trump’s claims

Washington Post: Fusion GPS founder claimed FBI had Trump source during campaign

 

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This