Apple måste göra mer för utvecklare

Apple måste göra mer för utvecklare

 

Nyligen meddelade Panic att de lägger ned utvecklingen av ftp-appen Transmit för iOS. Anledningen är alldeles för dålig lönsamhet och Panic redovisade även intäkterna för appen, 37 000 dollar.

Panics beslut är bara ett av flera tecken på att Apple måste göra något för utvecklare av professionella appar. Andra appar har lagts ned eller så har planer på att lansera en app skrotats. Det lönar sig inte att utveckla appar för professionella användare.

Betalmodellen

Problemet ligger i hela betalmodellen – du betalar en gång för en app.

Utvecklare kan inte ta betalt för nya funktioner, nya versioner och kommande uppdateringar om de inte lanserar varje uppdatering som en helt ny app.

Det som krävs är en betalmodell som gör det möjligt att ta mindre betalt för en uppdatering, subventionerade köp om du uppdaterar från en version till en annan. Kort sagt en möjlighet att ta betalt så som du tar betalt för program för macOS.

Dyrare

Professionella program och appar är ofta mer avancerade lösningar med högre krav på support och stöd efter köpet. De är generellt dyrare att utveckla och dyrare att uppdatera och underhålla. De kan också ha en mindre målgrupp, en mindre grupp av tänkta kunder, vilket ytterligare urholkar möjligheterna att tjäna pengar.

Panics ftp-program Transmit för macOS är ett av de mest sålda och mest populära programmen på marknaden. Det är lätt att förledas att tro att alla de kunderna också skulle vilja ha Transmit för iOS. Problemet är då priserna för App Store och betalmodellen. Panic valde ett vanligt pris, 10 kronor. Ett pris som hade kunnat täcka utvecklingskostnaderna om Panic hade haft möjlighet att ta betalt även för uppdateringarna.

Här uppstår då ett problem med Apples App Store – du kan inte ta betalt för uppdateringar med mindre än att du lanserar en helt ny version vilket leder till underhåll av flera appar.

En ny modell

Apple måste ta fram en ny betalmodell där utvecklare kan ta betalt för uppdateringar. Det finns flera tänkbara lösningar här:

. reducerat pris om du uppdaterar från en tidigare version
. ett visst antal uppdateringar ingår i köpet
. fria uppdateringar under en viss tid efter köpet

Dagens modell där du i praktiken lanserar en app och bara kan ta betalt för den en gång fungerar inte. Det är Panics beslut ett tydligt tecken på.

Dyrare

Ja, detta kommer att göra att professionella appar blir dyrare men det innebär också att det finns en möjlighet att utveckla appar som siktar på professionella användare. Smalare appar med en mindre målgrupp kan komma att lanseras och överleva och på sikt innebär det att det kommer att finnas mer avancerade appar i App Store.

Vi som konsumenter och användare kommer förhoppningsvis att kunna hitta fler och bättre appar och lösningar och när vi betalar och köper en app så kommer vi också att veta att vi får uppdateringar och i vilken grad vi kan förvänta oss support och stöd efter köpet.

Det är precis det system och den betalmodell som drivit på utvecklingen av program för macOS och ingen kan säga att den inte lett fram till bra, kraftfulla och prisvärda lösningar.

 

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This