Annonsörer förlorar miljoner på oseriös spårning

Annonsörer förlorar miljoner på oseriös spårning

Apples nya teknik för att stoppa spårning på nätet, ITP, kostar oseriösa annonsörer och reklamsäljare miljoner, dollar, i förlorade intäkter.

En av de större företagen i branschen, Criteo, skriver nu ned sina intäkter med i storleksordningen 15 procent motsvarande närmare 100 miljoner dollar.

ITP

Apple införde Intelligent Tracking Prevention (ITP) i slutet av förra året (september) och det är en ny teknik som Apple tagit fram som ska förhindra att du kartläggs på nätet, olovligen. För det är vad det handlar om, annonsörer och reklamköpare som inte bryr sig om vad du har ställt in i din webbläsare. De kommer att spåra dig och det du gör på nätet oavsett vilket.

När ITP infördes protesterade annonsörer och reklamföretagen och kallade Apples lösning för ett sabotage. Apple lät sig inte påverkas utan svarade att det handlade om att stoppa olovlig spårning.

“Ad tracking technology has become so pervasive that it is possible for ad tracking companies to recreate the majority of a person’s web browsing history. This information is collected without permission and is used for ad re-targeting, which is how ads follow people around the internet.”

Försök

Flera företag, däribland Criteo, försökte ta sig runt ITP, utan att berätta det för användare och fortfarande utan ett vare sig informera om vilken information de samlar in, vad den används till eller be om lov. Det är därför jag tar mig friheten att kalla dem för oseriösa liksom alla deras kollegor som använder samma teknik och samma metoder för att kartlägga oss. För att sedan sälja informationen vidare eller använda den för riktad reklam.

I december slog Apple tillbaka och stängde ned och stoppade spårning i iOS och macOS.

Criteo har nu insett att den katt-och-råtta leken kommer de att förlora. Apple kan snabbt uppdatera sina operativsystem och effektivt stänga ned alla försök att ta sig runt ITP.

Så innehållet i rubriken gläder mig. Jag har inget emot relevant reklam och jag har absolut inget emot reklam som jag vill ha, har beställt och jag kan leva med reklamköpare och säljare som berättar vad de gör och hur de samlar in data om oss.

Seriös

Reklam och PR är till övervägande del en seriös och viktig bransch som omsätter miljarder och som sysselsätter en mycket stor skara människor. Jag är själv en del av den branschen liksom mitt/vårt företaget Winterkvist.com – som är en webbyrå.

Reklam och annonser handlar om att informera, kommunicera med konsumenter och göra det på ett smart och ärligt sätt.

Sysslar med

Det är inte det Criteo och många i den delen av branschen sysslar med. De använder script, bilder, cookies och trackingfiler för att ta reda på vad vi gör, hur vi gör det och vilka webbplatser vi besöker. De samlar in mycket stora mängder data, går bakom ryggen på oss och de tjänar stora pengar på det. 2016 så omsatte Criteo 730 miljoner dollar.

Notera att Apples ITP inte stoppar annonser. ITP är inget annonsfilter eller ett stopp för reklam på nätet. ITP är ett stopp för olovlig och oseriös kartläggning av dig. Det är viktigt att komma ihåg det när du läser Critero och liknande företag uttalanden om ITP och Apple.

Efter att först ha kallat Apple för sabotörer så vill de här företagen samarbeta, bland annat med Apple. Det är ingen djärv gissning att Apple inte kommer att hörsamma denna begäran lika lite som att Apple lär svara på en eventuell inbjudan.

De här företagen har redan straffat ut sig, för länge sedan.

 

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This