Vad ska Apple göra med Shazam?

Vad ska Apple göra med Shazam?

Apple har nu bekräftat köpet av Shazam, en musik och bild-identifieringsapp och tjänst. Frågan är då vad Apple ska göra med Shazam?

Apple har haft en licens för Shazams funktion att kunna igen musik som spelas upp. Den används bland annat av Siri och detta partnerskap har funnits under flera år.

Shazam har även liknande avtal med att stort antal andra företag. Det har vari företagets börande affärsidé även om vi konsumenter säkert förknippar Shazam med appen med samma namn.

Apple Music

Just det faktum att Shazam har andra avtal, vid sidan av Apple, gör att Shazam samlat på sig mycket stora mängder data om vad folk lyssnar på, var och när. Data som har ett stort värde i sig och data som Apple skulle kunna använda för att bygga ut och utveckla Apple Music.

Enligt flera amerikanska mediauppgifter så ska även Apples konkurrent Spotify ha funnits med bland intressenterna vilket kan ha bidragit till att Apple valt att köpa Shazam istället för att riskera att förlora tillgången till tekniken, lösningen och all data. Shazam skulle exempelvis även kunna dyka upp som en tjänst och funktion i den kommande HomePod, Apples smarta högtalare. Då som en integrerad tjänst utöver kopplingen till Siri.

Shazam kan också mycket väl dyka upp som en av Apple fasta förinstallerade appar i iOS och macOS likväl som i tvOS och watchOS.

Bilder

Shazam har även teknik och en tjänst för att känna igen bilder och det som kallas augmented reality. Även det kan vara något som Apple vill komma åt och det kan faktiskt vare det som lockat Apple mer än musikdelen. Apple har flera gånger sagt att AR är en prioriterad del av Apples framtid och att tekniken är mycket intressant.

Tekniken skulle exempelvis kunna användas i kamera-appen och användas för att känna igen omgivning. Du riktar kameran mot en byggnad, som känns igen och sedan får du upp information om huset, för att ta ett exempel.