Utredningen kryper allt närmare Trump

Utredningen kryper allt närmare Trump

Michael Flynn, Trumps tidigare rådgivare, har erkänt att han ljugit, under ed, för FBI vilket gör att utredningen nu kryper allt närmare Trump och Vita Huset.

Under fredagen framkom också att Flynn kommit till en uppgörelse med utredaren Robert Mueller som innefattar fullt samarbete mot vad som sannolikt är mildrade anklagelser.

Kom nu ihåg att Robert Mueller är före detta FBI-chef och han är van att driva utredningar och han har ett rykte om sig att praktiskt taget aldrig gå med på någon uppgörelse om den som anklagas inte kan komma med graverande uppgifter om någon högre upp i beslutskedjan. Frågan är då vem denne någon kan vara?

NBC News har publicerat uppgifter som pekar mot Trumps svärson, Jared Kuschner, vilket betyder att utredningen nu kan ha nått Trump närmaste, den egna familjen.

Anklagelsen

Anklagelsen handlar om kontakter med Ryssland, diskussioner om de sanktioner som Obama-administrationen införde som ett straff för inblandningen i det amerikanska presidentvalet. Enligt NBC och andra amerikanska medier så pekar Michael Flynn nu direkt ut Jared Kuschner som den som bad honom att ta kontakt med ryska kontakter för att diskutera olika frågor, bland annat de införda sanktionerna.

Donald Trump har förnekat kontakter och kallat Mueller utredning för en häxjakt. Kushner och andra inom den närmaste kretsen runt Trump har också förnekat möten med ryska kontakter, ända tills det att Washington Post och New York Times avslöjat deras möten.

Comey

Kom nu också ihåg att Donald Trump sparkade FBI-chefen James Comey, som själv utredde de ryska kontakterna. Frågan om Comey sparkades för att skydda Kuschner har redan dykt upp i amerikanska medier.

“If Mr. Trump knew that Flynn met with the Russian ambassador at Mr. Kushner’s request and then lied about it, one can assume that Mr. Trump wanted to shut down the FBI investigation to protect his son-in-law more than Flynn,” Green said.

Green i sammanhanget är Bruce Green, professor i juridik och tidigare assisterande åklagare i Iran-Contra skandalen.

The Atlantic