Pokémon GO: Det här är problemet med Ex Raids

Pokémon GO: Det här är problemet med Ex Raids

Problemet med Ex Raids, inbjudningarna till exklusiva raider, är att spelarna inte förstår dem och att Niantic inte tycks vara kapabla att förklara poängen men dem eller ens hur de fungerar.

Ska du gånga en Pokémon så vet du att du måste kasta bra. Du kan öka dina chanser genom att kasta ett bär innan och välja en svart/gul boll, exempelvis. Som spelare så kan du träna, lära dig och du utvecklas som spelare.

Attackerar du ett gym så kan du lära dug vilka Pokémons du ska välja för attack och vilka du ska använda för försvar.

Ska du ta ned en Gym Boss, en Legendary, så kan du lära dig vilka Pokémon du ska välja, hur du ska kasta och du kan träna upp dina förmågor.

Förstår

När det kommer till Ex Raids så handlar det om slumpen och ett urvalssystem som ingen riktigt förstår och enligt kriterier som ingen heller riktigt förstår.

Niantic har försökt att förklara och också sagt att spelare som nått högt upp i nivåerna ska prioriteras tillsammans med de som spelar mycket och ofta. Mot detta står mängder av rapporter som pekar på motsatsen. Spelare som spelat intensivt i veckor utan att få en enda inbjudan. Spelare som nyss startat ett konto, spelat några dagar, veckor och sedan fått sin första inbjudan.

Problemet med Ex Raids är att ingen förstår dem.

Av det vi kan gissa oss till så handlar det om parker. Det är där Ex raiderna hålls nämligen och av det som står på inbjudningarna så handlar det om “sucessfull raid” – en framgångsrik raid. Huruvida det inkluderar att du även lyckats att fånga Rad Bossen eller inte framgår inte.

Vilken raid det handlar om framgår inte heller eller hur det kommer sig att just jag bjudits in.

Belöning

De är tydligen tänkta som en slags belöning men med tanke på hur mycket kritik som Niantic fått och hela tiden får över Ex Raids är ju frågan om spelarna verkligen uppfattar Ex Raids på det sättet?

Nu senast skickade Niantic ut inbjudningar till den 25 december. Alltså på julafton i många länder och en tid då vi reser till släkt och vänner. Många spelare var alltså inte hemma eller på den plats där ex Raiden skulle hållas. Lägg sedan till att de flesta nog trots allt prioriterar släkt vänner nära och kära framför att spela Pokémon.

På toppen av det så hade inbjudningar skickats till köpcentra och andra platser som var stängda den 25 december. Inbjudningarna drogs tillbaka genom att Niantic helt sonika raderade dem för spelare som fått dem.

Valhänt och klumpigt hanterat i kombination med obefintlig information vilket ju inte leder till större förståelse.

Problemet med Ex Raids är att ingen förstår dem.