Macken testar: Pixelmator Pro håller inte måttet

Macken testar: Pixelmator Pro håller inte måttet

Pixelmator, standardversionen har ett högst påtagligt problem med lagerhanteringen. För många lager resulterar ovillkorligen i ett långsamt program. Tyvärr dras Pixelmator Pro med samma problem, fast värre.

Jobbar du professionellt med bilder och grafik så jobbar du med lager, ibland många lager. Det är i närmaste ett standardsätt att jobba med design, grafik loggor eller vad det nu kan vara. Du lägger till ett lager (layer), lägger dit ett objekt och sedan bygger du upp det du ska skapa.

Jobba på

Det leder förvisso till stora bilder men det är å andra sidan inte särskilt många andra sätt som du kan jobba på. Här har Pixelmator en akilleshäl och Pixelmator Pro också, fast värre.

Jag har testat Pixelmator Pro med bilder som har 10-30 lager och som varierar i storlek – från drygt 200 MB upp till 800 MB. Det är väldigt stora bilder, jag är medveten om det, men nu är det ett professionellt verktyg som ska testas. Jämfört med Adobe Photoshop så är skillnaden påtaglig, närmast dramatisk.

Pixelmator, standardversionen, klarar av att hantera de stora bilderna hyggligt, Pixelmator Pro gör det faktiskt inte. Jag går in för att ändra ett textlager och den text jag skriver in dyker inte upp förrän 6-7 sekunder senare. Det släpar, går tungt och till slut så går fläktarna igång i min MacBook Pro.

Tuff test

Det är en tuff test, det medges men, som sagt, har du med ordet Pro i namnet så förpliktar det. Speciellt när konkurrenten Adobe Photoshop galant klarar att hantera så stora bilder, till och med större bilder.

Det är inget fel på skalet, arbetsytan och verktygen. Pixelmator Pro är ett mycket elegant designat program där saker ligger där de kan förväntas att ligga – förutom då att arbetsytan känns lite omvänd jämfört med Photoshop och gamla Pixelmator. Det är möjligt att du kan lära dig att lära sig men merparten av alla verktyg – nja, jag är skeptisk.

Jag har läst en del andra recensioner och noterar att Pixelmator Pro överlag får högt betyg men jag är inte beredd att skriva under på det, inte för ett proffsprogram.

Inställningar

Pixelmator Pro är ett professionellt verktyg med mycket få inställningar. Du kan inte flytta saker, inte lägga verktygen där du vill vilket betyder att en professionell användare inte kan bygga upp sin egen arbetsmiljö.

På den punkten föredrar jag utan tvekan gamla Pixelmator med sina lösa verktyg och ytor som jag kan arrangera som jag vill.

Ponera att du är vänsterhänt så inser du direkt hur direkt dumt det är med ett program som låser in användaren på det här sättet.

Få inställningar, låsta verktyg och bristfällig hantering av stora bilder och många lager. Nja, jag är  inte särskilt imponerad och vände snabbt tillbaka till den gamla versionen, inte för att den känns mer hemtam utan för att jag kan flytta saker, arrangera saker och för att gamla Pixelmator är ett mer flexibelt och snabbare verktyg. Lägg sedan till krascher när du redigerar text, krascher när du öppnar photoshop-filer och hör och häpna krascher när du jobbar med olika lager. Det är naturligtvis buggar och de kommer att rättas till men du släpper inte ett proffsverktyg i det här skicket.

Testat

Det jag funderar över är alla de här positiva recensionerna. Har de verkligen testat Pixelmator Pro, öppnat stora bilder, redigerat olika lager, konverterat text till pixlar, lagt in textlager och verkligen testat de olika verktygen?

Jag har gjort det och tycker inte att Pixelmator Pro håller måttet. Det är i sitt nuvarande skick faktiskt i stort inte bättre än gamla Pixelmator.

Betyg

Program: Pixelmator Pro
Utvecklare: Pixelmator
Pris: 60 dollar
Betyg:

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This