Macken kollar in: Bright med Will Smith

Macken kollar in: Bright med Will Smith

Det ska sägas direkt – Bright är ingen bra film. Tvärtom det är en trubbig, illa spelad film som är kopierad från så många olika genrer att filmen är en röra med alver, orcher, trollstavar och science fiction.

Vi kan börja med det grundläggande upplägget, mänsklig snut och alien snut. Det gjorde James Caan och Mandy Patinkin i Alien Nation redan 1988.

Alver, Orcher, trollstavar och en massa övernaturliga ting har vi sett på senare år i allt från Sagan om Ringen till Harry Potter.

Samspel

Tanken med kemi och ett sammanhållande samspel mellan huvudrollsinnehavarna bygger på att kemin faktiskt finns där. Tänk dig Dödligt Vapen om samspelet mellan Mel Gibson och Danny Glover inte hade funnits där och fungerat – då hade du haft Bright.

Will Smith spelar samma rolls om vi sett honom spela så många gånger tidigare. God, rapp i käften och alltid med en vass replik på tungan. Problemet är att han spelar för sig själv, inte mot Joel Edgerton som spelar orchen Nick Jacoby.

I en enda scen fungerar det – då båda ligger duktigt tilltufsade i dammet efter det att krutröken lagt sig och det är så dags då det eftersom filmen då snart är slut.

Uppföljare

Filmen lär ha kostat närmare 90 miljoner dollar och Netflix har redan bokat en uppföljare. Nu lär kvaliteten inte spela så stor roll. Tydligen så ses Adam Sandlers bedrövliga filmer som beställts av Netflix av tillräckligt många så att Netflix funderar på att. beställa fler filmer. Det faktum att Bright är en medioker science fiction-rulle spelar förmodligen mindre roll sett ur det perspektivet men frågan är hur långa Netflix ska lyckas att locka nya kunder och abonnenter om de inte snart sätter fart och gör riktigt bra tv och bra filmer?

Snart kommer Disney med hela sitt utbud och med stora delar av Fox i bagaget för en ny film- och tv-tjänst. HBO lär vässa klorna och det finns fler aktörer. Låt oss hoppas att konkurrensen skärps, blir hårdare och tuffare och att Netflix får en hård spark där bak.

Bright är en okej popcorn-rulle men inte mer. Det är lite förutsägbart, knappt godkänt tidsfördriv men inte mer.

Betyg

Film: Bright
Skådespelare: Will Smith, Joel Edgerton, Noomi Rapace m.fl
Finns på: Netflix
Betyg:

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This