Macken fluktar in: Amazon Prime Video

Macken fluktar in: Amazon Prime Video

Ett par riktigt bra tv-serier, några anständiga filmer men sedan är det mest upprepningar och gammal skåpmat. Nej, det här duger inte Amazon och jag kommer inte att bli en av era kunder.

Amazon Prime Video finns nu som app för Apple TV och det är för lite och försent. Speciellt med det här utbudet. Amazon har en del orginalinnehåll, en del riktigt bra originalinnehåll men en jämförelse med Netflix närmast pinsam.

The Grand Tour med skaparna av BBCs Top Gear – jo, deras bilprogram håller fortfarande även om konceptet börjar att kännas en smula uttjatat. Speciellt som Top Gear elever vidare på BBC och det finns inte så många olika sätt att testa bilar och göra tv om det.

The Man in the High Castle är en utmärkt och välspelad tv-serie som handlar om vad som skulle kunnat hand som nazisterna hade vunnit andra världskriget.

Dubletter

Det finns naturligtvis mer på Amazon Prime Video men det finns också massor, alldeles för mycket som du redan har inbakat in CMore, ViaSat och Netflix. Det är filmer och tv-serier som inte originalinnehåll utan som skapats av fristående bolag. Släng sedan in HBO Nordic i den här ekvationen så blir det helt enkelt för mycket dubbletter och Amazon Prime Video blir sannolikt den första tjänsten som folk kommer att välja bort, nu när tv-kanalerna ska bygga eget och de celldelar sig i en takt som vi inte sett sedan kabel- och sattelittv lanserades.

Min mix

Det betyder inte nödvändigtvis att Amazon kommer att gå sotdöden tillmötes. Sådan insikt har jag inte i tv-branschen så att jag kan bedöma det men i en tid då tv-branschen delar upp sig så kommer folk att välja, prioritera och sortera. För egen del är sport inte oväsentligt. Ge mig en sportkanal med basket, baseboll hockey och de stora kampsporterna så kan jag tänka mig att välja bort några kanaler och kasta in Amazon i min mix men inte annars. Nu har jag de stora sporterna på CMore och ViaSat och de kanalerna kan Amazon Prime Video inte matcha på långa vägar. HBO Nordic och Netflix har ett klart mycket bättre utbud.

Amazon Prime Video är sist in på marknaden och det är alltid tufft. Speciellt när Amazon dragit ut på lanseringen därför att de inte vill, inte egentligen, finnas med på Apples plattform. I den här världen är du nämligen tämligen chanslös om du inte har en App för Apple TV.

HBO

Tittar jag igenom Amazons utbud så är det mycket som jag redan har, som sagt. The Americans, Mr Robot, Suits, Vikings, Justified, Sopranos, the Wire är bara några fler exempel och överhuvudtaget så hittar du mängder av material från HBO med den skillnaden att Amazon liger efter. Amazon får inte HBOs tv-serier direkt utan i flera fall en hel säsong senare.

Amazon har också en hel avdelning med riktigt gamla tv-serier, från 1960, 1970 och 1980-talen och även om det när ett  smörgåsbord för nostalgiker så är det ett utbud som jag tror att det kommer att bli svårt att ta betalt för. I takt med att HBO, Netflix och övriga rullar ut nya, stora publiksuccéer spm får stort utrymme i medierna och med Disneys nya egna tv-tjönst som startar inom ett år så blir konkurrensen stenhård. Amazon satsar på eget material men jag är tveksam om det kommer att räcka till för att locka över tittare. För det är också något som jag är övertygad om kommer att ske – det kommer inte att gå att hitta nya tittare och tittare som lättar på plånboken och betalar ännu mer för sitt tittande.

Ska du överleva så måste du locka över tittare från andra tjänster. Det tror jag inte att Amazon kommer att lyckas med med nuvarande utbud.

Betyg

Tjänst: Amazon Prime Video
Leverantör: Amazon
Pris: 2.99 Euro för de första sex månaderna och sedan det dubbla
Betyg:

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This