Jag har dragit runt med min MacBook Pro sedan den köptes för ett par månader sedan och den har fungerar felfritt fram till helt nyligen. Felet är med stor sannolikhet mitt eget. Jag installerade några av de tidigaste betaversionerna av macOS fast jag borde veta bättre.

Jag borde veta bättre än att installera testversioner i en produktionsdator för att uttrycka det kortfattat men jag är nu en nyfiken själ och kunde inte behärska mig.

Nåväl, det var inga allvarliga problem och det gick fortfarande helt okej att jobba med datorn men det var fläktar som hoppade igång när de inte borde och processer hängde sig, kraschade och startade om. Inte ofta men ibland och jag störs även av små problem så jag ville få bort dem.

Installera om

Efter lite sökande på nätet så fick jag rådet att installera om macOS och återställa.

Sagt och gjort:

. omformatering av hårddisken
. ominstallation av macOS
. in med färsk kopia från Time Machine

Notera nu att installationen av macOS gjordes via nätet, direkt, smart och smidigt. Jag behövde inte ladda ned macOS High Sierra utan det gjordes via uppkopplingen och sedan var det en rätt strömlinjeformad process med att installera, fylla i några få uppgifter och sedan starta återställningen från Time Machine.

Runt två timmar senare så var datorn klar.

Fortsatta problem

Nu visade det sig att det inte helt löste problemen. Datorn gick fortfarande inte helt felfritt och i normalfallet så hade mina val av lösningar varit uttömt, om jag nu inte hade kört Mac.

Min Time Machine-kopia löste ju inte helt problemen men jag hade kunnat att backa bland kopiorna och prova med en kopia som var gjord innan jag började att installera betaversioner. Det hade med stor sannolikhet löst problemet helt och hållet men jag valde en annan väg.

Jag installerade en Time Machine-kopia från min iMac 5K. En helt annan dator, helt annan hårdvara men det går alldeles utmärkt utan några andra ingrepp, om du kör Mac.

Min iMac 5K är en viktig produktions-dator och i den installeras inga testversioner överhuvudtaget. Den hade gått som tåget sedan jag fick den så lösningen fick bli att lyfta över innehållet i den till min MacBook Pro.

Samma process som ovan:

. Formatering av hårddisken
. Ominstallation av macOS
. In med kopian från Time Machine

Efter att ha döpt in min MacBook Pro, städat ut lite program som jag inte använda i min MacBook Pro så var alla problem lösta.

Processen

Hela processen är lika smidig som den är styrd av Apple. Du får upp dialogrutor med få val. Det är svårt att göra fel och det mesta sköts sedan helt automatiskt.

Trots att jag helt byter hårdvara, från en stationär dator till en bärbar så har jag inte avinstallerat en enda drivrutin. Jag har inte tvingats att städa någon installation för att försöka att få bort några spår efter den andra datorn. Jag har inte heller installerat en massa nya drivrutiner. Jag har installerat om en dator och sedan lagt över en Time Machine-kopia från en annan dator.

Det finns stunder då jag älskar Apple och Mac!