Därför kan du uppleva att då fått sämre batteritid efter en uppdatering

Därför kan du uppleva att då fått sämre batteritid efter en uppdatering

Jag har tappat räkningen på frågor om batteritiden och tvärsäkra påståenden om att batteritiden praktiskt taget hela riden blir sämre och allra sämst är den efter en större uppdatering.

Du kan ha ett batteri som borde bytas och du kan ha drabbats av ett fel som leder till sämre batteritid. Det ska sägas direkt men det kan också vara så att det finns helt andra förklaringar, långt mera logiska och dessbättre – saker som går över och som kommer att “rätta” till sig.

Ditt beteende

Det första är ditt beteende om du köpt ny iPhone/iPad. Du har en ny pryl och du kommer använda den mer och oftare än föregångaren. Förklaringen är nyfikenhet och upptäckarglädje.

Mer frekvent användande leder till att batteriet tar slut snabbare.

Sedan finns det en teknisk förklaring.

Data

En helt ny enhet saknar alla de cache-filer, de index och den data som laddas ned och som används för att du ska hitta bland dina mail, bilder och annan information. Under de dagar som de här filerna uppdateras och laddas ned så kommer din iPhone eller iPad att jobba lite hårdare vilket leder till lite kortare batteritid. Detta gäller även om din enhet inte är ny eftersom index, cache-filer och annan data ibland, vid större uppdateringar raderas, för att din enhet ska fungera optimalt med den nya versionen. Det görs inte alltid men ibland och det kan vara en förklaring till sämre batteritid under de kommande dagarna efter en uppdatering.

Batteriet

Sedan kan det vara så att ditt batteri helt enkelt har sämre kapacitet efter några års flitigt användande. Ditt batteri bör hålla anständig kapacitet i 2-4 år, beroende på antal laddningar men efter den perioden så kan du tappa kapacitet.

Till det ska läggas de appar du använder. Använder du appar som kräver mycket och som kanske inte är så välskrivna så kan det påverka batteritiden negativt. En omstart kan förbättra läget men inte alltid.

Sammanfattningsvis – det är inte så enkelt som att iOS får allt sämre batteritid med varje uppdatering.