Apples stenhårda krav på sina återförsäljare

Apples stenhårda krav på sina återförsäljare

Apple är världens mest lönsamma företag. Apple är också ett av de företag som bevakar, kontrollerar och försvarar sitt varumärke tuffast. Det märker inte minst Apple egna återförsäljare.

Ska du bli återförsäljare för Apples prylar så är det en lång lista av krav som edu måste uppfylla, först.

. Din personal måste vara utbildad

Det handlar inte om vilka utbildningar som helst utan Apple egna utbildningar.

. Butiken måste se ut på ett visst sätt

Du får inte välja möbler, inte välja belysning och din butik måste vara av en en viss storlek, ha en viss takhöjd och skyltar i och utanför butiken ska uppfylla Apples krav.

Apple har också olika nivåer för sina återförsäljare och även de nivåerna innebär krav från Apple. Är du exempelvis så kallad APR, Apple Premium Reseller så har du lite mer rabatter, förtur för ärenden inom Apple men du har också högre krav på dig som återförsäljare.

Butiken

Apples krav sträcker sig även in i butiken. Det finns en historia om en av de absolut största inom branschen som skulle öppna en ny butik med en Apple-avdelning. Allt var klart, butiken var möblerad, affischerna uppsatta och alla annonser bokade. Dagar innan öppningen kom ett samtal från Apple som klargjorde att om inte butiken möblerades om så skulle det inte bli några leveranser.

Inne i butiken hade tillbehör placerats i närheten av Apples produkter vilket är ett klart brott mot regelverket. Apples produkter ska stå ensamma, utan hörlurar, högtalare eller andra tillbehör i närheten. Apple godkänner inte ens Beats, det egna dotterbolagets prylar i närheten av iPhone, iPad eller Mac.

Butiken möblerades om och Apple var nöjda.

Reklammaterial

Beroende på nivå så får en butik inte heller använda Apples reklammaterial. Återförsäljare som satsat mest ska också ha de Apples egen reklam vilket betyder att butikerna ska vara rätt lika varandra, oavsett återförsäljare.

I sammanhanget ska understrykas att krav av den här typen inte är unika för Apple. Ska du agera som återförsäljare för andra kända märken så tillkommer en rad krav. Apple går däremot längre än de flesta med mer detaljerade krav.

Du får också räkna med att rätt var det är så kliver en person in i din butik, tar ett antal bilder, möjligen presenterar sig och berättar att hen är där på uppdrag av Apple. Bilderna skickas till Apple för kontroll och hittas brister så lär Apple höra av sig.

Vifta undan

Det när lätt att vifta undan alla krav, anse att de är onödiga och inte minst dyra för återförsäljarna men kom då ihåg att Apple tjänar mest pengar i hela branschen och det är inte så att återförsäljarna går lottlösa. Apples återförsäljare tjänar pengar och när allt ska summeras så är det pengar det handlar om. Det går att anse att kraven är för omfattande, för rigorösa och för detaljerade men ger det resultat på sista raden i resultatrapporten så är det svårt att hävda att det är fel.