2017 var analytikernas missade år

2017 var analytikernas missade år

Det  började illa för analytikerna. Redan Apples första kvartalsrapport var långt bättre än marknaden hade förväntat sig.

Försäljningen av iPhone hade inte alls stagnerat, tvärtom, och det bidrog till en stark kvartalsrapport. En rekordrapport med en vinst på 17.9 miljarder dollar.

Ming-Chi Kou

Sedan kom de missade analyserna slag i slag. Till och med den vanligen hyggligt pålitlige Ming-Chi Kou gjorde felaktiga och missvisande analyser.

Apple påstods ha problem med att få Touch ID att fungera i iPhone X hette det. Rapport efter rapport berättade att Apple kämpade med att få Touch ID att fungera med den nya OLED-skärmen. Sanningen var att Apple hade övergett alla sådana planer för över ett år sedan. iPhone X skulle inte ha både Touch ID och Face ID. Det märkliga i sammanhanget är att Ming-Chi Kou höll fast vid den analysen lång in på sommaren, några månader innan lanseringen.

Fel igen

Sedan hette det att Apple hade problem med tillverkningen av iPhone X och tillgång och efterfrågan skulle inte komma ifatt förrän en bit in på 2018. MingChi Kou upprepade den analysen enda fram till det att Apple bevisade motsatsen och var ifatt efterfrågan i tid för julhandeln.

Hans kollegor gissade i stort sett inte mycket bättre. Analytikerna oroades av Apples beroende av iPhone och missade helt eller till delar den stadiga och starka tillväxten för tjänstedelarna i rapport efter rapport. Apples tjänster, iTunes, iCloud, Apple Music, App Store och Mac App Store växer stadigt och enbart tjänstedelen omsätter 30 miljarder dollar per år.

Så här fortsatte det under hela året. Nya rapporter som ganska snart visade sig vara felaktiga. Analytikerna hade ingen bra 2017 när det gällde Apple.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This