Wikileaks märkliga resa

Wikileaks märkliga resa

En gång i tiden så stod Wikileaks för frihet. Det var en visselblåsar-organisation som i samarbete med ledande nyhetsmedier avslöjade korruption, övergrepp och brott. Wikileaks stod för något viktigt, sedan reste Julian Assange till Sverige.

Jag vet inte var som hände mellan Julian Assange och två kvinnor men jag vet att Michael Moores utpekande av Sverige som en rättslösa bananrepublik inte stämmer. Vi må ha vissa brister i vårt rättssystem, byråkrati, men jag tror inte för en sekund att domstolarna kapats av ett gäng militanta feminister. Jag tror inte heller, generellt att kvinnor ljuger om övergrepp och jag är tillräckligt påläst för att veta att Sverige har ett bredare våldtäkts-begrepp än många andra länder. Det senare har vare sig Assange eller hans supportar klarat att ta till sig.

Ambassad

Efter otaliga juridiska turer, överklaganden och manglande fram och tillbaka så flydde Julian Assange in på Ecuadors ambassad i London.

Där sitter han nu och har tagit på sig en betydande offerkofta som bland annat rymmer ett uttalande och utslag i ett FN-utskott. Assange utger sig för att vara oskyldig, inspärrad i strid med FNs regler vilket inte är riktigt med sanningen överinstämmande.

Hur det än må vara med den saken så anser den samlade amerikanska underrättelsetjänsten att Wikileaks springer Putins ärenden. Den samlade bilden av det som Wikileaks företog sig under den amerikanska presidentvalskampanjen motsäger inte den uppfattningen.

Några timmar efter det att en ljudfil med Donald Trump publicerat i amerikanska medier svarade Wikileaks med att publicera e-post som stulits av det demokratiska partiet. Trump berättade i inspelningen hur han som känd och rik kom undan med sexuella övergrepp riktade mot kvinnor. Wikileaks stulna e-post visade hur det demokratiska partiet valde Clinton före Sanders.

Wikileaks valde noga sin publicering och hade redan valt sida – Donald Trump.

Avslöjande

The Atlantic avslöjar nu att Wikileaks kommunicerade med sonen i familjen Trump, Donald Trump jr i hela tio månader. Wikileaks berättade vad de tänkte publicera, när de tänkte publicera saker och de försökte också påverka Trump och pappa Trump till att säga saker och publicera saker.  Vid flera tillfället ser det också ut som att Wikileaks lyckades.

Utifrån sett så kan hela den här affären te sig mycket märklig. Wikileaks och Donald Trump borde inte ha någonting gemensamt men saken är mer komplicerad än så. Julian Assange tycke innerligt illa om Hillary Clinton och min fiendes fiende är min vän. Av det följer även att Donald Trump kan ha uppfattats som traditionell republikan där staten och myndigheternas makt kraftigt ska beskäras och minskas.

Republikan

Problemet är väl att ingen riktigt förstår vilken sorts republikan Donald Trump är och om hans politik ens vilar på traditionell republikansk grund. Trump har ju under flera år sagt sig vara demokrat vilket ju knappast ger en klarare bild av var han hör hemma politiskt.

Wikileaks står inte längre för något viktigt. Det är en marginaliserad organisation som tappat i förtroende i takt med att alltmer har handlat om Julian Assange som person än om att avslöja korruption.

Wikileaks samarbetar inte länge med etablerade, seriösa och trovärdiga nyhetsförmedlare. De kör sitt eget race, eller rättare sagt Julian Assanges race.

Kommentar

I en kommentar till The Atlantics avslöjande så säger Julian Assange nu att hans organisation försökte förmå Donald Trump jr att läcka uppgifter till dem, medvetet och omedvetet. Det kanske är så men det förtar inte det samlade intrycket att Wikileaks medvetet valde att publicera information när det skulle skada Hillary Clinton som mest.

Wikileaks valde att försöka att påverka det amerikanska presidentvalet och de valde sida.

Mackens Fråga: Vad tycker du om Registeele/Regice/Regirock raider?
Share This