Tre av fyra Android-appar snokar på dig

Tre av fyra Android-appar snokar på dig

En färsk genomgång av hundratals appar för Android visar att tre av fyra appar innehåller någon form av tracker för att samla in information om vad användaren gör med appen och sin enhet.

Det är franska Exodus Privacy och Yale University’s Privacy Lab som har gjort genomgången och analysen av vad Android-appar egentligen innehåller, vad de gör och hur de samlar in data om dig.

I genomgången finns flera av de mest populära och mest nedladdade apparna från Googles officiella butik för Android-appar, Google Play. Det är appar så som Spotify, Tinder Uber och OkCupid för att ta några exempel.

Apparna använder Crashlytics, som ägs av Google, och som används primärt för krasch- och buggrapporter. Tjänsten och funktionen kan även användas för att samla in information om hur appen används av enskilda användare.

Get insight into your users, what they’re doing, and inject live social content to delight them.

Fabric

Skandal

Other less widely-used trackers can go much further. One cited by Yale is FidZup, a French tracking provider with technology that can “detect the presence of mobile phones and therefore their owners” using ultrasonic tones. FidZup says it no-longer uses that technology, however, since tracking users through simple wifi networks works just as well.

The Yale researchers said: “FidZup’s practices closely resemble those of Teemo (formerly known as Databerries), the tracker company that was embroiled in scandal earlier this year for studying the geolocation of 10 million French citizens, and SafeGraph, who ‘collected 17tn location markers for 10m smartphones during [Thanksgiving] last year’. Both of these trackers have been profiled by Privacy Lab and can be identified by Exodus scans.”

The Guardian

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This