Skadeglädjen är den enda sanna glädjen

Skadeglädjen är den enda sanna glädjen

Italien, den stora fotbollsnationen, har fullbordat sitt fiasko. De kommer inte att spela fotbolls-VM i sommar. Sverige, vi, slog ut dem och jag njuter i fulla drag.

Jag har sedan länge haft tillgång till italiensk ligafotboll via mina tv-kanalsabonnemang men aldrig brytt mig om att titta. Jag klarar inte av att se miljonärer “dö”, spela över, fuska och ligga och rulla i gräset. Gnällandet och försöken att vinna med alla medel gör att jag snabbt flyr över till den brittiska fotbollen. En spelare som ligger ned och har ont i brittisk fotboll har med stor sannolikhet ont. Visst finns det fuskare och dåliga skådespelare i annan fotboll än den italienska och visst finns det undantag men i italiensk fotboll är “döende svanen” satt i system på ett sätt som vi inte sett sedan Hristo Stoichovs dagar.

Fantastiska fotbollsspelare

Det är högavlönade, fantastiska fotbollspelare, som konsekvent försöker att fuska på det sätt vi nu sett i två landskamper. Fotbollsspelare som lägger sig ned så snart de nått straffområdet och är på väg att tappa kontroll över bollen. Spelare där alla skriker på domaren och vinkar för hörna fast alla kan se att det är ett synnerligen misslyckat skott som utan att vara i närheten av att träffa någon annan spelare som går 5-10 meter över.

Har jag fördomar? Överdriver jag?

Kanske men jag är allergisk mot italiensk fotboll som dragits in i en lång rad skandaler och avslöjanden på senare år gällande mutor, märkliga spelaraffärer och lag som tvångsflyttats nedåt i seriesystemet. Italiensk fotboll har visst sig vara korrupt på och utanför planen. Den fotbollen förlorade igår. Fuskarna gick inte vidare och är utslagna för första gången på 60 år.

Skadeglädje

Skadeglädje?

Massor.

Var det rättvist?

Inte det minsta. Sett över två matcher så var Italien bättre på alla punkter utom en – laget. Det här var en av svensk idrotts största kollektiva segrar i den största sporten av dem alla – fotboll. För det var ett kollektiv, ett lag och den svenska modellen som vann där idrotten är en folkrörelse anförda av ett försvarsspel där alla hade bestämt sig, “though shall not pass”. Andreas Granqvist, lagkaptenen, grät på det sätt som bara riktigt hårda pojkar kan göra när drömmen går i uppfyllelse efter matchen. Marcus Bergs röst stockade sig i intervjun efteråt, sedan hela det svenska landslaget rivit dekoren i utestudion.

Det är vackert, rätt och riktigt att ärligheten fick vinna över divor, fuskare och spelare som tar varje chans att kasta sig.

Undantag

Det finns naturligtvis vackra undantag. Målvakten och lagkaptenen Gianluigi Buffon som applåderade när läktarna buade och visslade sönder den svenska nationalsången och som gratulerade Sverige efter slutsignalen. Han är, eller i vart fall har varit, en av världens bästa målvakter och han har klass, stil och en kärlek till sporten som få. Han har också en respekt för motståndarna, oavsett vilka de är, som gör honom ännu större.

Förklaras

Så hur ska Miraklet på San Siro bäst förklaras då?

Janne Andersson, den svenske ledaren, förbundskapten städar omklädningsrummet efter matchen. Det är ett ledarskap som går långt utöver det vanliga. Det är en fantastisk bild av vad det egentligen handlar om och kalla mig vad ni vill men tror ni Giampiero Ventura städade omklädningsrummet igår?

Mackens Fråga: Vad tycker du om Registeele/Regice/Regirock raider?
Share This