Nej, Apple ger inte utvecklare tillgång till data från Face ID

Nej, Apple ger inte utvecklare tillgång till data från Face ID

Reuters rapporterar att Apple ger utvecklare tillgång till viss data från Face ID vilket är på alla avgörande punkter helt felaktigt. Apple ger utvecklare tillgång till frontkameran, vilket utvecklare allt har haft om användaren ger dem tillåtelse.

Reuters rapportering bygger på helt felaktig grund och det började direkt i inledningen av artikeln.

Apple Inc (AAPL.O) won accolades from privacy experts in September for assuring that facial data used to unlock its new iPhone X would be securely stored on the phone itself. But Apple’s privacy promises do not extend to the thousands of app developers who will gain access to facial data in order to build entertainment features for iPhone X customers, such as pinning a three-dimensional mask to their face for a selfie or letting a video game character mirror the player’s real-world facial expressions.

Detta är inte data från Face ID. Det utvecklare kan få tillgång till är frontkameran i kombination med tillgång till det som kallas TrueDepth-sensorn. Förutsatt att du som användare ger dem den tillgången för det framhålls inte heller särskilt tydligt i Reuters artikel.

Finns redan

Vad det handlar om är appar som exempelvis kan användas för att lägga på filter, som kan lägga till saker och som bland andra Instagram använder just nu för att skapa speciella Halloween-ansikten. Skillnaden är att kameran kombinerat med TrueDepth-sensorn ger en mer detaljerad bild av ditt ansikte men fortfarande – det finns redan idag en långa rad appar som innehåller samma funktion.

Anmärkningsvärt

Det är anmärkningsvärt att en så etablerad och vanligen pålitlig nyhetsförmedlare som Reuters landar så fel med hela sin artikel som bygger på “det är nytt och därför är det farligt”, mycket snarlikt tonen i den artikel som amerikanska Wired publicerade nyligen om Apples maskininlärningsteknik.

Reuters har dragit flera felaktiga slutsatser och sedan byggt på artikeln med intervjuer med olika säkerhetsexperter som villigt låtit sig utnyttjas för en ovederhäftigt och onödigt alarmistisk  artikel.