Macken testar: Ladda iPhone X trådlöst

Macken testar: Ladda iPhone X trådlöst

Nya iPhone X, även iPhone 8-modellerna, kan som bekant laddas trådlöst och det råder ingen brist på laddare på marknaden. Macken har testat.

Jag valde en HyperJuice AirStation för strax under 400 kronor, köpt på msStore. Den har 10 Watts kapacitet och jag valde den därför att min iPhone X kan stå upp och laddas samtidigt.

Stå upp

Jag använder nämligen en app AtomClock som dels visar tiden, dels synkroniserar telefonen med ett atomur ute på nätet. När jag inte använder min iPhone X så extraknäcker den alltså som klocka. Därför vill jag att min telefon ska stå upp så att jag ser vad klockan är.

Fungerar

Så hur fungerar det då?

Trådlös laddning är inte en viktig, helt avgörande, funktion men det går inte att komma runt att det faktiskt är ett mycket smidigt sätt att ladda sin telefon. Du ställer iPhone X i hållaren och plattan så laddas den. Ingen sladd som måste anslutas

Det att längre tid att ladda trådlöst så laddningen lämpar sig bäst medan du sover. Det finns lite olika uppgifter om hur snabbt, eller kanske långsamt, du laddar trådlöst men det är inga som helst problem att ladda en nästan tom iPhone X fulladdad på en natts sömn. Det finns också lite olika uppgifter om hur stor skillnaden är mellan 5 watt och 7.5 Watt. I nuvarande version av iOS 11.1.x så stöds 5 Watts laddning. I kommande iOS 11.2 kommer stöd för 7,.5 Watts laddning.

Tid

Det finns tester gjorda ute på nätet och de varierar något beroende på vilken laddare som används men skillnaderna är små. En iPhone X som har 6-7 procent batteritid kvar kan laddas till runt 20 procent på runt en halvtimme, trådlöst. Det ger en fingervisning om vilka tider det handlar om.

Jämför det med att ladda samma telefon med sladd och då använda en adapter för iPad eller MacBook Pro – då ska du kunna snabbladdas din iPhone X till runt 50 procent på en halvtimme så mellan tummen och pekfingret så handlar det om dubbelt så lång laddningstid om du ska ladda trådlöst.

Mina egna snabba tester visar att de tiderna stämmer rätt väl.

Skalet

Innan du väljer laddare så kontrollera att den fungerar med ditt skal (om du använder ett skal/skydd). Skydd som innehåller magneter fungerar överhuvudtaget inte. Alltså skal och skydd som du kan plocka loss från exemplevis en plånbok och som fäst magnetiskt. Metallskal fungerar inte heter och inte för tjocka skydd.

Jag har ett transparent Speck-skydd som är ganska tjock men laddningen ser inte ut påverkas nämnvärt. Utöver det så räcker det att kolla att laddaren har stöd för QI-laddning, den standard som Apple anslutit sig till.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This