Detta är ett öppet brev till dig som sitter på en reklambyrå och funderar på om inte Macken kunde vara en bra plats att synas på. Det är ett brev till dig som företagare som hoppas på att jag skriva om dina prylar, gratis. Beklagar vänner, jag kan inte jobba gratis.

Macken är en blogg om Apple, för de som gillar Apples prylar och skapad, underhållen och driven av mig. Det är inte en blogg som skriver om prylar, som gör reklam och som publicerar texter utan en tydlig, mycket tydlig annonsmärkning. Det handlar om respekt för alla de som besöker den här bloggen och som läser det jag skriver.

Läsare

Jag gillar mina läsare och mitt kapital är det förtroende de har för mina texter och för det jag tycker.

Utan det förtroendekapitalet så kommer du som vill synas här ingenstans. Därför skriver jag inte om skal och skydd mot att jag får behålla skyddet som enda betalning. Jag kommer inte att skriva om din app, ditt program eller din tjänst mot med några gratislicenser som enda ersättning. Förklaringen är enkel – jag kan inte betala hyran eller mina omkostnader med skal eller programlicenser.

Samarbeten

Jag har inte bedrivit särskilt många samarbeten här på Macken under åren, tvärtom mycket få samarbeten men det innebär inte att det är uteslutet eller att jag inte kan tänka mig att skriva texter mot betalning.

Det sista är viktigt, jag kommer att ta betalt och det är också viktigt att det jag ska skriva om är något som jag gillar och kan stå för. Jag är privilegierad och kan tacka nej till erbjudanden. Jag gör det också, rätt ofta. Utan att gå in på vilka produkter det handlar om så är det vanligaste skälet att betalningen är produkten i sig. Det är jag alltså inte det minsta intresserad av.

Alla skal, alla appar, alla program och alla prylar som jag testar har jag köpt såvitt inte motsatsen sägs och i så fall mycket klart och tydligt. Det har hänt att jag lånat en pryl för test men notera då ordet lånat. I så fall har det klart och tydligt framgått i texten.

Jag har recenserat en del böcker och då fått det som kallas för ett recensionsexemplar. Det är legio i branschen. De som skriver om böcker kan inte köpa alla böcker och betala ur egen ficka och förlagen skickar ut recensionsex. Jag har vid några få tillfällen skrivit om böcker som jag har fått men även där så har jag i de allra flesta fall köpt böckerna och betalat ur egen ficka.

Betala

Så mitt budskap till sig som tror att du ska få en längre artikel, en recension och en massa gratisreklam med ett skal, ett skydd eller några gratislicenser som enda betalning – tänk om.

Har du en pryl, en tjänst eller vad det nu kan vara och tror att det kan vara intressant för en massa Apple-nördar så hör av dig så kan vi prata vidare om ett eventuellt samarbete. Jag förväntar mig då att kunna skicka en faktura och den text som publiceras här kommer att vara tydligt märkt med att det handlar om ett samarbete.

Det är schysst mot dig som kund och som samarbetspartner.

Det är schysst mot Macken och alla dessa läsare.

Jag vill bara vara schysst.