iPhone X: Macken sätter betyg på Apple flaggskepp

iPhone X: Macken sätter betyg på Apple flaggskepp

Dags att sätta betyg och sammanfatta runt en vecka med nya iPhone X där jag testat de nya svepfunktionerna (gestures), kameran, batteritid, Face ID, appar, funktioner och hur vass Apples nya telefon är.

iPhone X är Apples bästa iPhone utan minsta tvekan. Kvalitetsmässigt så är det en gedigen, massiv och tung telefon som ligger mycket väl i handen. Här finns inga vassa kanter som på iPhone 5 och här finns inga rundande kanter och en halkig yta som med iPhone 6.

iPhone X har en baksida av glas, lätt rundade kanter och du kan greppa den helt och hållet.

Snabb

Det är en påtagligt mycket snabbare iPhone än föregångarna och även om den inte är riktigt lika snabb som iPhone 8 och iPhone 8 Plus så lämnar den konkurrenterna långt bakom sig. Kom då ihåg att det är mycket små skillnader mellan de tre nya modellerna av iPhone. De går att mäta men inte mycket mer. Praktiskt och vid dagligt bruk kan du helt bortse från skillnaderna – det är tre mycket snabba och kraftfulla telefoner.

Kameran

Kameran lever upp till Apples löften. Den är bättre i sämre ljusförhållanden, kamerans bildprocessor är snabbare och mer exakt men då ska inflikas att det inte är dramatiska skillnader huvudsakligen därför att kameran i iPhone 7 Plus som jag jämfört med är en riktigt bra kamera.

Batteritiden

Min upplevelse och mina egna enkla tester och noteringar pekar mot bättre batteritid. Jag har testat med lite spel, surfande och vardagligt användande. Det finns en skillnad till det bättre med 10-15 procent men kom då ihåg det baseras på hur jag använder min iPhone X.

Användande

iPhone X har en större skärm än iPhone 7 Plus, högre upplösning men är trots det fysiskt mindre och det gör iPhone X till en mer lätthanterlig telefon.

Den ryms lättare i fickan och är på det hela taget lite smidigare att hantera.

Gestures är nya, hemknappen saknas men det har jag aldrig upplevt som ett problem. Det är inte så mycket som är nytt, inte mer än det sitter i ryggmärgen redan efter en för middags användande.

Barnsliga förtjusning

Jag känner ingen samma barnsliga förtjusning som med min allra första iPhone, den första modellen. En telefon som skiljer sig från alla andra telefoner och som har det där lilla extra. Ändra sedan någonstans runt iPhone 5 så har det handlat om uppdateringar. Ungefär som med min dator, lite snabbare, lite vassare och lite bättre år från år men inga dramatiska skillnader, egentligen.

iPhone X är verkligen något helt nytt med sin OLED-skärm, betydligt vassare kamera, glas även på baksidan, trådlös laddning och sina nya gestures svepfunktioner.

Face ID

Jag har sparat det bästa till sist. Det som verkligen lyfter iPhone X till en telefon som det faktiskt inte finns maken till på marknaden. Kom nu inte dragandes med Samsungs illa implementerade ansiktsfunktion som du kan lura med ett enkelt foto. Det är inte en fungerande funktion. Det är en illa fungerande gimmick, inget annat.

Apples Face ID fungerar, går inte att lura (i mina tester) och funktionen fungerar i olika ljus, i mörker, med och utan glasögon, med olika glasögon och i olika vinklar. Efter bara några timmars testande så känns det som att du använder en ständigt upplåst telefon – fast den i själva verket är låst, merparten av tiden, då du inte använder den.

Touch ID

När sedan dina appar startar och låses upp med samma funktion så inser du hur oerhört elegant Apple har löst säkerheten i iPhone X. Du förstår också att även om du hade tillgång till, Touch ID så hade du aldrig använt den funktionen.

Jag är nu fullt på det klara med varför Apple aldrig övervägde att ta med både Touch ID och Face ID. Det var aldrig ett alternativ helt enkelt därför att Apple visste bättre och visste hur vi skulle använda iPhone X och Face ID. Vi landar därmed i ytterligare ett exempel på att Apple faktiskt vet mer och vet bättre hur vi använder och hur vi borde använda deras prylar.

Jag hade utan att blinka givit högsta betyg till iPhone 7, iPhone 7 Plus om de telefonerna hade haft Face ID. Jag hade givit högsta betyg till iPhone X även om den hade saknat OLED-skärm och om den hade haft en fysisk hemknapp. Så bra, så naturligt och så innovativt är Face ID.

Fantastisk

Nu finns Face ID i en telefon med en fantastisk skärm, med en grymt vass kamera, som är reptilsnabb och som har flera nya, fiffiga gestures för att styra och använda den (äfrlåt om jag tjatar).

Jag vet inte om iPhone X är den perfekta telefonen men det är utan minsta tvekan den absolut bästa telefon och iPhone som Apple producerat. Jag vet samtidigt inte vad iPhone X skulle innehålla, som den just nu saknar, och som skulle gjort den till den ultimata telefonen.

Jag får fundera på det ett tag till. Medan jag gör det så ger jag iPhone X absolut högsta betyg, fem bensinpumpar, trots priset. Kvalitet kostar pengar, en snabb telefon med den bästa hårdvaran du kan hitta kostar pengar. Släng in en skärm med mustiga, mättade färger och med knivskarp skärpa så är det bara att konstatera att Apple nu gjort ett ryck och lämnat konkurrenterna bakom sig.

Betyg

Produkt: iPhone X
Tillverkare: Apple
Pris: Från 11495 kronor
Betyg:

Mackens Fråga: Vad tycker du om Registeele/Regice/Regirock raider?
Share This