Nya iPhone X känns väldigt kompakt och samtidigt så andas den gedigen kvalitet. Glas på framsidan och baksidan och med en skärm som är större än iPhone 7 Plus trots att den bara är lite större än iPhone 7.

Det är en solid, tung telefon, eller kanske ordet tung är fel i sammanhanget. Den väger inte mycket men det ger intryck av att väga mindre än den faktiskt gör. Den känns alltså kompakt, gedigen och solid och den ligger väl i handen utan skarpa kanter.

Installation

Installation och återställande av data och appar där numera helt strömlinjeformad och den nya funktionen att koppla samman en helt ny enhet med en redan befintlig för det ännu lättare.

Jag slog på min nya telefon, höll upp den nära min iPad Pro och sedan överfördes inställningar för nätverk med mera – direkt.

Face ID

Face ID görs i två steg och det är bara att hålla upp telefonen framför ansiktet och följa instruktionerna. Ansiktet scannas av medan du sitter där och rör på huvudet för att allt ska kunna scannas och alla punkter registreras – över 30 000 punkter.

Jag inser direkt att det här med Face ID kommer det kanske att ta ett lite tag innan det sitter i ryggmärgen men det gjorde det å andra sidan med omvänd scrolling och den del annat som Apple har hittat på och som nu känns helt naturligt.

Uppdatering

Nästa steg var att installera den senaste uppdateringen av iOS (11.1) och sedan slutföra allt med att återställa telefonen med min färska säkerhetskopia från iCloud.

Normalt brukar jag återställa från en lokal kopia men då jag ändå skulle sitta och skriva och jobba en stund så var tid ingen direkt bristvara. Jag körde tillbaka allting från iCloud trots att den metoden tar lite längre tid.

Det blir en del nya svepfunktioner (gestures) som måste läras in i och med att det inte finns någon fysisk knapp, hemknapp längre. Det är sådant som sitter reflexmässigt efter någon vecka eller två så det är jag inte det minsta bekymrad över.

Skärmen

Första intrycket av skärmen är lika positivt som det övriga intrycket. Det är en knivskarp skärm med djupa, mättade och mustiga färger.