Hur pålitlig är egentligen Ming-Chi Kou?

Hur pålitlig är egentligen Ming-Chi Kou?

Han sägs vara den mest pålästa och mest pålitliga analytikerna av alla som håller koll på Apple. Inför lanseringen av iPhone X så hade Ming-Chi Kou fel, helt fel, påfallande ofta. Så frågan är hur pålitlig KGI Securities analytiker egentligen är?

I sitt senaste nyhetsbrev så skriver Ming-Chi Kou att förklaringen till kortare leveranstider för iPhone X är ökad produktion, inte minskad efterfrågan. Det är en analys som de flesta någorlunda pålästa tämligen enkelt också hade kommit fram till men det visar också att Ming-Chi Kou själv hade fel i sina egna tidigare analyser som sa att det skulle råda stor brist på iPhone X en bit in på nästa år.

Fel

Ming-Chi Kou hade också fel, fullständigt, fel i sina analyser om att Apple länge försökte implementera Touch ID under skärmen på nya iPhone X. Till hans försvar ska sägas att det vara många som gjorde samma analys och kom till samma slutsats. Nu i efterhand visar det sig att Apple ganska snabbt övergav alla sådana planer till förmån för Face ID. Prototyperna saknade Touch ID, inte för att Apple inte lyckades lösa problemet utan för att det aldrig fanns några planer på att ha Touch ID och Face ID i iPhone X.

Tillbaka till frågan – är Ming-Chi Kou den pålitliga analytiker som han ofta framställs som?

Cult of Mac gjorde ett porträtt av honom 2015 och det är en tämligen okritisk hyllning. Business Insider har även de hyllat Ming-Chio Kou, lika okritiskt. Noterbart är i Business Insiders hyllning så hävdar Ming-Chi Kou att Apple nya klocka, Apple Watch kommer att kosta flera tusen dollar.

Mer fel än rätt

Philip Elmer-DeWitt är journalist och skribent och han har följt Apple i decennier. Han har också sammanställt det Ming-Chi Kou har skrivit, alla hans slutsatser och analyser och sedan kontrollerat hur väl de sedan visar sig stämma med verkligheten. Sammanställningen startar 2014 och går framåt och Philip Elmer-DeWitt har försökt att välja ut ett ental av Ming-Chi Kous mest signifikativa analyser och slutsatser för att få fram ett godtagbart betyg.

Det visar sig att under åren så har Ming-Chi Kou haft rätt i 44 procent av sina analyser.

Mina egna enkla efterforskningar ger ett snarlikt resultat. Ming-Chi Kou är (naturligtvis) inte det orakel han ibland utmålas för att vara.

Han missade lanseringen av iPad mini med ett helt år.
Han hävdade att iPhone 6s skulle få namnet iPhone 7 för att understryka hur viktig Apple anser att 3D Touch-funktionen är.

På senare tid så missade han helt Touch ID i iPhone X och produktionsnivån och leveranstider.

I stora breda drag så är Ming-Chi Kou mer pålitlig än många av de övriga analytikerna men granskas hans analyser i detalj så visar det sig att han har mer fel än rätt.

 

Missa inte Mackens fråga!
Share This