FBI missade möjligheten att låsa upp gärningsmannens iPhone

FBI missade möjligheten att låsa upp gärningsmannens iPhone

FBI missade möjligheten att låsa upp den iPhone som ägdes av den man som skjutit ihjäl 26 personer i en kyrka i Texas, USA. Istället för att direkt vända sig till Apple så kallade FBI till en presskonferens.

Under presskonferensen så sattes återigen fokus på att dagens moderna, smarta telefoner är skyddade från intrång från obehöriga och speciellt då Apples iPhone som skyddas med lösenord, fingeravtryck och/eller Face ID i kombination med kraftfull kryptering.

Låsas upp

Innan polisen kallade till presskonferens så hade vare sig FBI eller den lokala polisen varit kontakt med Apple.

Som bekant så kan en iPhone låsas upp med fingeravtryck (Touch ID) inom 48 timmar. Har en iPhone inte låsts upp under den perioden krävs lösenord/pinkod. Så snart som det blev känt att FBI och den lokala polisen inte kunde låsa upp gärningsmannens telefon så tog Apple kontakt med polismyndigheterna.

Därmed gick värdefull tid förlorad och telefonen kan nu inte låsas upp med mannens fingeravtryck. Gärningsmannen tog sitt eget liv efter dådet.

Uttalande

Apple säger i ett uttalande att de kommer att samarbeta med polisen och om gärningsmannen har lagrat några data i iCloud så kommer den att lämnas ut, om det kommer en begäran från myndigheterna.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This