FBI kallade till presskonferens istället för att göra sitt jobb

FBI kallade till presskonferens istället för att göra sitt jobb

Istället för att kontakta Apple, efter mordet på 26 människor i en kyrka i Texas, USA, kallade FBI till en presskonferens. Istället för att göra sitt jobb så drog FBI igång debatten om kryptering och iPhone, igen.

FBI valde politik och att driva sin agenda mot stark, kraftfull kryptering istället för att ta kontakt med Apple och få telefonen upplåst. Det hade sannolikt nämligen varit möjligt om de använt den döde gärningsmannens fingeravtryck( han begick självmord efter massmorden) istället för att ta plats bakom en massa mikrofoner.

Kontakt

Så snart Apple fick veta att gärningsmannen hade en iPhone så tog Apple kontakt med FBI. Det skedde på direkt initiativ av Tim Cook men FBI var inte särskilt snabba att ta emot Apples hjälp vilket framgår av amerikanska mediarapporter.

Det är naturligtvis tufft och kanske rent av magstarkt att anklaga FBI för att inte göra sitt jobb, som helt utomstående betraktare, och läsare, men det är lika fullt mitt intryck av hur den här delen av utredningen har hanterats.

FBI missade det 48 timmars fönster som finns för att låsa upp en iPhone om den är låst med fingeravtryck. Efter den perioden har passerats krävs pinkoden.

Nu är det ju inte säkert att telefonen är skyddad med fingeravtryck men är det en nyare iPhone är chansen stor då de flesta användare som har tillgång till Touch ID också använder funktionen.

Mönstret går igen

Det är ett snarlikt mönster som går igen från San Bernadino-fallet då en terrorist mördade 14 och skadade 21 människor. I mannens bil hittades en iPhone 5c som tillhörde kommunen, mannens arbetsgivare. På order av FBI så byttes lösenordet för mannens Apple ID vilket leder till att den automatiska säkerhetskopieringen mot iCloud slås av. Ett fatalt misstag eftersom telefonen inte gick att låsa upp. Hade kontot lämnats orört så hade FBI kunnat åka till mannens arbete eller hem och låta telefonen koppla upp sug mot det lokala nätverket med hopp om att en backup till iCloud skulle ha gjorts.

Nu finns det ingen garanti för att den funktionen var påslagen men mannen hade ett konto som arbetsgivaren tillhandahöll och som var avsett för bland annat säkerhetskopiering.

FBI skyllde på kommunen som svarade på Twitter och klargjorde att alla ändringar gjordes på direkt order av FBI.

Låstes upp

Telefonen låstes sedermera upp av ett israeliskt säkerhetsföretag till mycket höga kostnader och mördarens iPhone 5c visade vara värdelös, innehållsmässigt.

Den här gången kallar FBI till en presskonferens, skickar mördarens iPhone till Quantico istället för att be Apple om hjälp.

Rätta mig gärna om jag har fel men det är inte det mest effektiva sättet att lösa problemet med en låst iPhone.