Det här kommer Samsung aldrig att fatta

Det här kommer Samsung aldrig att fatta

Efter förra årets totalfiasko med att leverera brandbomber istället för telefoner så har Samsung repat nytt mod och är tillbaka i sina gamla gängor där Apple sätts i fokus till och med i reklamen för de egna produkterna.

Ur ett marknadsföringsperspektiv så är det i det närmaste alltid fel. Ska du berätta hur bra du är så bygg inte upp din argumentation pågå hur dåliga alla andra är i allmänhet och din värsta konkurrent i synnerhet.

Varför?

Därför att du sätter din värsta konkurrent i fokus för reklam som du betalar för.

Genomförandet

Samsung fälldes nyligen, slutligen, för att ha kopierat Apples design. Det kostar den koreanska teknikjätten en miljard i svenska pengar vilket är att betrakta som kaffekassan men Samsung har inte drivit målet nämnda till USAs högsta domstol för pengarnas skull utanför att Samsung fälts för att ha kopierat och snott.

I Samsungs nya reklam så berättar nu Samsung hur Apple har halkat efter och att Apple nu implementerar lösningar som Samsung redan har lanserat. Det är så Samsung ser på sig själva och de hoppas att vi konsumenter ska göra det också. Det finns en fundamentalt problem med hela Samsungs resonemang – genomförandet.

Fatta

Det Samsung har så oerhört svårt att fatta är att det inte handlar om att alltid vara först. Det handlar också om kvalitet.

Samsungs Face ID kan luras med ett foto.

Apples Face ID kan det inte.

Det behövs inte förklaras mer utförligt än så och tro inte på de som sprättar uttryck av typen “det är väldigt liten skillnad mellan telefonerna i premiumsegmentet idag”.

Det är tvärtom stor skillnad mellan telefoner i premiumsegmentet och den skillnaden stavas kvalitet och prestanda.

Samsungs senaste flaggskepp fick stryk i prestandatester i en jämförelse med iPhone 7 Plus – Apples då sju månader gamla telefon.

I en jämförelse med Apples tre nya modeller så kommer ingen av konkurrenterna ens i närheten.

Likvärdiga

Det är skillnad och alla smarta telefoner är inte likvärdiga. Det är så det brukar låta från de som inte vet bättre.

Apple iPhone X är ju dyrast, invänder du.

Helt korrekt, de smarta telefonernas Rolls Royce är ingen billig telefon men då får du också marknaden absolut bästa bildskärm, prestanda i toppklass, en kamera i toppklass och du blir medlem i marknadens bäst fungerande ekosystem.

Hade det handlat som att vara först, smälla ihop något snabbt, kalla det för en säkerhetsfunktion och sedan kasta ut den på marknaden så hade du lika göra kunnat köpa en Samsung. Fast det är klart, då får du ju leva med att din telefon kan låsa upp med ett foto.