Demokraterna har börjat att vinna val igen

Demokraterna har börjat att vinna val igen

Demokraterna vann det viktiga guvernörsvalet i Virginia och frågan är om det är signalen som partiet behöver för att komma ur chocken efter Trumps seger?

Ända sedan Donald Trump besegrade Hillary Clinton så har demokraterna befunnit sig i ett chocktillstånd där partiet har försökt att förstå vad som hände istället för att dra ut till strid. Det har varit svårt att ta till sig, inte bara för Hillary Clinton, att de fått stryk av en politisk clown.

Donald Trump distanserade sig snabbt från Ed Gillespie och tog avstånd från den republikanske kandidaten så snart det stod klart att han förlorat valet. Något som inte gått spårlöst förbi i Trumps eget parti.

Mellanårsval

Segern i New Jersey var mer väntad. Delstaten har varit indragna i en rad turbulenta år under den hårt kritiserade republikanske guvernören Chris Christie, som ju också som bekant kandiderade mot Donald Trump.

De två valsegrarna tolkas av politiska analytiker i USA som en fingervisning om vad som kan hända i nästa år mellanårsval då platserna till kongressen och senaten är uppe för omval. Valsegrarna har också setts som ett tecken på att Donald Trump, en sittande president nu kan bli en belastning istället det rakt  motsatta och det normala – en tillgång.

Utslagen

De flesta mer moderata bedömare varnar dock för att tro att Trump redan är utslagen och isolerad. Han vann trots allt presidentvalet, vilket få utom han själv hade trott på.

Den demokratiska ledningen får också kritik för att ha varit alldeles för passiva alldeles för länge. Kanske har chocken suttit i ända till nu.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This