Därför vet Facebook allt om dig

Därför vet Facebook allt om dig

Bland det första Facebook och flera andra sociala tjänster ber dig om är att du ska dela med dig av din adressbok, alla dina kontakter. Gör du inte det så kommer Facebook att fortsätta att tjata om det för att “du ska kunna hitta vänner”. Här är anledningen till varför du inte ska dela din adressbok.

Du är produkten på Facebook. Låt oss inte hyckla med det och det är det pris du betalar för att använda tjänsten. Facebook vill därför att du ska dela med dig av dina kontakter och den sociala tjänsten vill också att du gör det fortlöpande. Det är nämligen en högst väsentlig del av Facebooks bärande algoritm för att kartlägga dig och alla användare.

Adressboken

Facebook själva vill framställa det som en funktion för att du ska kunna få veta om dina kontakter finns på Facebook. Det är också en funktion och en tjänst som Facebook bjuder på men Facebook använder innehållet i din adressbok till långt mycket mer.

When you choose to find friends on Facebook, we’ll use and securely store information about your contacts, including things like names and any nicknames; contact photo; phone numbers and other contact or related information you may have added like relation or profession; as well as data on your phone about those contacts. This helps Facebook make recommendation for you and others, and helps us provide a better service.

Facebook kommer att använda informationen för att kartlägga all information och jämföra den med alla dina kontakter. Har de också delat sin adressbok och alla sina kontakter med Facebook så kartläggs alla kontakter och detta oavsett vilken typ av kontakt ni kan ha haft med varandra. All information jämförs, kontrolleras och det bildar sedan grunden för alla de tips du får på Facebook – människor som Facebook tror att du känner.

Sporadiska kontakter

I listan över kontakter så kan det finnas med högst sporadiska kontakter. Personer som du bara har haft en tillfällig kontakt med. Ägaren till den begagnade bilen du köpte för några år sedan, försäljaren som du träffade på en föreläsning förra året eller någon som du gick i skolan med men som du inträ träffat på många år. Det är uppgifter som lagts in i din adressbok, automatiskt, och som blivit kvar där.

Lägg ihop all den här information så lär Facebook ha alla dina telefonnummer, alla dina adresser där du har bott, alla dina e-postadresser som du har använt och alla dina stadigvarande och tillfälliga kontakter. Naturligtvis så har Facebook lika mycket information dem, var och en, vilket gör det möjligt att låta algoritmen leta efter varenda liten interaktion och vartenda tecken på att någon har haft kontakt med dig eller någon annan.

Samla in data

Facebook kan också samla in stora mängder data om dig, även om du inte delar din adressbok med den sociala tjänsten. Det räcker med att dina vänner gör det så kommer, över tid, alltmer information om dig att landa hos Facebook. Den sociala mediajätten kommer att kunna kartlägga dig och dina kontakter. Det tar bara något lite mer tid, med betoning på lite.

Läkningen är i grund rätt enkel. Har flera personer din e-postadress så kan de kanske känna varandra och det behöver inte vara så tydlig information som en e-postadress eller ditt telefonnummer. Det kan vara information om var du jobbat, gått i skolan eller var du har bott.

Exempel

Det är därför det finns historier om expartners som fått tips om att följa den före detta partners nya kärlek. Det finns exempel på advokater vars tidigare klienter har dykt upp som tips. Läkare som fått upp patienter och till och med adopterade barn som fått sina biologiska föräldrar som föreslagna nya kontakter. Någonstans i kedjan av länkningar och sökningar så finns en minsta gemensam nämnare. Kom också ihåg att Facebook inte lägger uppå konton för enskilda som inte finns på den sociala tjänsten men deras data används för sökningar, länkningar och för att koppla ihop dig och andra.

Andra tjänster

Facebook äger flera andra sociala tjänster, WhatsApp och Instagram. Idag samkörs inte informationen från alla dessa tre tjänster, uppger Facebook själva. Ta nu inte detta som en garanti. Sökjätten Google lovade länge att data inte skulle samköras från söktjänsten, Youtube, Google+, Gmail och Google Docs. För några å¨r sedan slogs alla konton samman liksom alla dina konton för de olika tjänsterna.

Källa

Gizmodo

Facebooks användarregler

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This