Apple slår igen dörren för Niantics kontrollsystem

Apple slår igen dörren för Niantics kontrollsystem

Niantic har planer på att införa ett kontrollsystem för att försöka att stoppa och avslöja de som fuskar i Pokémon GO. En lösning som inte kommer att fungera eller vara tillåten i iOS.

Enligt Apples regelverk så är det inte tillåtet för appar att samla in information om andra appar. Apples säkerhetssystem, som bland annat inkluderar det som kallas sandboxing, har stoppat sådana möjligheter. Nu visar det sig att en bugg, i alla fall teoretiskt, skulle kunna exploateras för att ta reda på vilka andra appar som finns installerade på en iPhone eller en iPad.

Märk väl, det finns inga tecken eller rapporter som tyder på att buggen har exploaterats eller använts av apputvecklare, inte heller av Niantic.

 

Åtgärdad

I och med att buggen nu är åtgärdad så finns det inga möjligheter för Niantic att implementera något kontrollsystem för vilka appar, vilka andra appar, som du har installerad i din iPhone. För att vara extra tydlig ska jag tillägga att jag betvivlar att Niantic tänkt lägga in etts sådant kontrollsystem i iOS och göra det via en bugg.

Det Niantic planerar att göra är att försöka att avslöja fuskare, däribland de som “spoofar” och som använder falska GPS-positioner och andra fuskappar för Pokémon GO. Ett sätt att göra det är att ta reda på vilka andra appar som finns installerade på enheten och sedan använda en lista över inte tillåtna appar. Något som alltså inte kommer att fungera och som inte går att göra i iOS.

Lovvärt

Även om syftet är lovvärt så är det min bestämda uppfattning att det är information som vare sig Niantic eller någon annan ska kunna ta del av. Det är för övrigt Apples alldeles speciellt bestämda uppfattning också. Det är strikt förbjudet.

Niantic kan däremot kontrollera huruvida en iOS-enhet är knäckt (jailbreak) vilket krävs för att en app ska kunna användas för att skicka falska positioner (spoofing) vilket stoppar ett av de vanligaste sätten att fuska i Pokémon GO.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This