Tom Petty har gått ur tiden

Tom Petty har gått ur tiden

Tom Petty har gått ur tiden, 66 år gammal. Han hittades medvetslös i sitt hem på måndagen, fördes till sjukhus men hans liv kunde inte räddas och tidigt på tisdagsmorgonen kom dödsbeskedet.

On behalf of the Tom Petty family, we are devastated to announce the untimely death of our father, husband, brother, leader and friend Tom Petty.
He suffered cardiac arrest at his home in Malibu in the early hours of this morning and was taken to UCLA Medical Center but could not be revived.

He died peacefully at 8:40PM PST surrounded by family, his bandmates, and friends.

– Tony Dimitriades, longtime manager of Tom Petty & The Heartbreakers, on behalf of the family

TomPetty.com

Frontman och ledare för Tom Petty & The Heartbreakers och en rockikon sedan han som 17-åring hoppade av skolan för att bli musiker. Karriären startade 1975  när Petty spelade in en demo tillsammans med Mike Campbell, Benmont Tench, Ron Blair och Stan Lynch. De tog namnet the Heartbreakers och året efter kom första plattan,Tom Petty and the Heartbreakers. Hemma i USA så gjorde plattan inget större avtryck men Petty och bandet turnerade med Nils Loefgren och i Storbritannien började plattan att klättra på topplistorna.

Plattan släpptes på nytt i USA med bättre reklambudget och nu hittade Pettys musik även en amerikansk publik.

Bråk

Efter några års bråk med olika skivbolag så stod Petty på ruinens brant, ekonomiskt, men fortsatte att skapa fantastisk musik. 1979 kom Damn the Torpedoes som blev en kommersiell succé. Turneér, musikskrivande och egensinniga videor på MTV gjorde att Tom Petty hela tiden var ett namn i rockretsar.1985 kom ”Don’t Come Around Here No More.”  Skivorna därefter nådde ingen riktigt stor publik men 1988 så kom Traveling Wilburys, Vol. 1 där en riktig supergrupp värd namnet sattes samman. Bob Dylan, Roy Orbison, George Harrison och Jeff Lynne intog scenen tillsammans med Tom Petty.

Husgud

Tom Petty var en av mina husgudar tillsammans med David Bowie, Peter LeMarc, Bob Dylan. Johnny Cash, Bruce Springsteen, Creedence och några till. Han var aldrig riktigt inne men aldrig helt ute heller. Han skapade hits även om de inte kom i en strid ström och alla hans plattor slog inte igenom hos en stor, bred publik. I de viktiga tonåren där alla skulle ha sina egna idoler så fick jag ha Bowie och Petty för mig själv. Visst, en och annan tyckte att hans videor var coola men de lyssnade aldrig så intensivt som jag gjorde och fortfarande gör.

Det här utspelade sig på den tiden då MTV fortfarande handlade om musik och inte om realityshower, gravida tonårsmorsor och jag vet inte vad. Inget ont om gravida tonårsmorsor men jag har inte sett en enda, hittills, som rockar som Tom Petty.

Skitår

Bowie, Petty, Chuck Berry, Greg Allman, Glenn Frey, Maurice White, George Martin, Keith Emerson och Rich Parfitt. 2016 och 2017 är två riktiga skitår ur den aspekten och då har jag bara skummat på ytan och plockat internationella musiker som lämnat oss.

TomPetty.com

Musik

Saving Grace

Free Falling

I won’t back down

Yer So bad

Into the great wide open

Alla länkarna går till Pettys musik på Apple Music