Senator hoppar av i protest mot Donald Trump

Senator hoppar av i protest mot Donald Trump

Den republikanske senatorn Jeff Flake, Arizona, hoppar av och kommer inte att ställa upp till omval 2018 meddelade han igår.

Avhoppet är en direkt protest mot Vita Huset och mot Donald Trump. Flake säger att han inte vill vara med i ett parti där lögner och påhopp blivit vardag.

Mr. Flake made his announcement in an extraordinary 17-minute speech in which he challenged not only the president but also his party’s leadership. He deplored the “casual undermining of our democratic ideals” and “the personal attacks, the threats against principles, freedoms and institutions, the flagrant disregard for truth and decency” that he said had become prevalent in American politics in the era of Mr. Trump.

New York Times

Kritik

Jeff Flake är den senaste i raden av republikaner som riktar hård kritik mot den sittande presidenten. Den tidigare presidenten George W. Bush sa nyligen i ett tal att den nuvarande politiken delar landet och är fyllt av en retorik som bygger på lögner och personliga attacker. Utrikesutskottets ordförande Bob Corker har kallat Vita Huset för ett vuxendagis och John McCain har kritiserat Trump både för ett undermåligt förslag för en hälsoreform och för andra förslag som kommit från Vita Huset.

 

McCain och Corker tillhör tungviktarna inom partiet och de är inte vilka republikaner som helst tillsammans med den förre presidenten George W. Bush.

Det är dock inte särskilt sannolikt att Trump kommer att lyssna eller ta till sig ett uns av den kritik som framförs. Han gör det han brukar, kallar folk det ena och det andra, radar upp personliga påhopp och en samling av löner och halvsanningar på Twitter.