Så raidar du i Pokémon GO

Så raidar du i Pokémon GO

En raid är en attack mot ett gym och ett försök att slå ned en så kallad gymboss, samla poäng och få saker. Det är också ett snabbt sätt att samla ovanliga, svårfångade och bra Pokémons. Så här raidar du.

Innan vi startar genomgången – jag kommer inte att gå in särskilt djupt in på vilka Pokémons du behöver, vilka ”moves” och attacker som är optimala. Det riskerar att bli för akademiskt, för komplicerat och helt enkelt för mycket information.

Du kan låta spelet, Pokémon GO välja dina Pokémons. Spelet tar hänsyn till storlek, poäng, rörelser, attacker och väljer sedan bland dina Pokémons vad du ska anfalla med. Är ni tillräckligt många som ska försöka att ta ned ett gym så brukar det räcka alldeles utmärkt.

Är ni däremot få eller om du ska ge dig på ett gym ensam så kan det löna sig att läsa på för att välja de Pokémons som passar bäst för en attack.

Attacken

Beroende på vilken boss som håller gymmet så varierar det på hur många ni behöver vara.

Skilj alltså mellan en gym-attack där du i princip ensam kan attackera och ta över ett gym och på raider. Det senare handlar om gymbossar som först dyker upp som ett ägg och som sedan kan attackeras under en timme sedan de kläckts.

Gymbossar brukar delas in i T1, T2, T3, T4 och T5. Det är en enkel gradering som berättar vilken Pokémon det är som håller ett gym. T5 är Legendarys. I skrivande stund Suicune, på nivån T4 så har du Tyranitar, Venosaur och Snorlax (några exempel) sedan kommer en del övriga Pokémons i en fallande skala ned till T1 där du kan attackera ett gym som hålls av en Magic Carp (ett exempel).

Samlad attack

Battle - öppen Raid och Private Group är en privat grupp som det krävs en kod för att vara med

Battle – öppen Raid och Private Group är en privat grupp som det krävs en kod för att vara med

Enkelt uttryckt så klarar du att besegra en gymboss, ensam, på nivå T1 och T2. Har du kommit en bit uppåt i nivåerna, passerat level 30 med marginal och har en bra uppsättning stora och bra Pokémons så kan du klara en T3 själv. Sedan lär ni behöva vara flera som anfaller kollektiv och tillsammans.

Antalet spelare varierar beroende nivå men en grundregel säger ni bör vara 5-7 spelare för T4 och T5, minst. Spelarna bör också hålla en någorlunda hög nivå, i snitt runt nivå 30. Räkna också med att ni kan behöva att kasta in en andra uppsättning Pokémons sedan den första uppsättningen besegrats och svimmat. Det i sin tur betyder att du bör ha en 15-20 riktigt bra Pokémons med olika rörelser och olika attacker.

En raid

Allt det här kräver lite planering och det är de här grupperna du ser lite här och var ute på stan när en raid genomförs. Här i Skellefteå så samordnar vi raider med en Discord-kanal. Tider sätts och sedan anmäler du dig för en raid. WhatsApp och Facebook används också för att planera raider. Tänk på att om du ska raida så krävs ett raidpass. Du får ett raidpass gratis per dag och gym som du snurrar på. Vill du raida mer så får du köpa fler pass i shopen.

När du hittat en tid och en grupp så kan du ”raida” på två sätt – öppet genom att bara trycka på ”Battle” eller så bildar ni en mindre grupp, sätter en kod och loggar in. Koden är tre Pokémons i en viss ordning och den bestäms i spelet och den av er som bildar en privat grupp.

Du klickar på ”Private Group”, anger Pokémons i rätt ordning och sedan kommer du in i det som kallas lobbyn. Där startar en nedräkning innan attacken inleds.

Uppe till vänster så ser du mätarna som indikerar en så kallad charge attack

Uppe till vänster så ser du mätarna som indikerar en så kallad charge attack

När attacken startar så handlar det om att trycka snabbt, flytta (dodge) sig om du vill försöka att hoppa undan en motattack och sedan attackera själv. Under din Pokémon, uppe till vänster så ser du en mätare (små block) som visar hur mycket du samlat ihop för att göra en speciellt tuff attack (charge), När det är fyllt och de mätarna blinkar till så kan du hålla nere fingret tills skärmen blir lite mindre. Då använder du din bästa attack och gör mer skada. Baksidan av en sådan attack är du själv är mer sårbar för en motattack.

Dags att kasta

Lyckas ni besegra gymbossen så är det dags att kasta och försöka att fånga. Beroende på vilket lag gymmet tillhörde då raiden startade, hur mycket skada du har gjort så får du olika antal bollar att kasta med.

Kombinera Golden Razz Berry och skruvade kast så ökar din möjlighet att fånga gymbossen (Pokémon).

Summering

. En raid är en attack mot ett gym med en gymboss
. Beroende på vilken Pokémon det är så krävs ett olika antal spelare för att kunna besegra gymbossen.
. Du genomför en raid antingen öppet via Battle eller i en Privat grupp
. Första steget är attacken, då bör du hålla reda på mätarna uppe till höger och göra en maximal attack när du kan
. Andra steget är att kasta för att försöka att fånga den Pokémon som ni har besegrat

Kombinera Golden Razz Berry, skruvande kast och riktigt bra kast så ökar du dina chanser att fånga en Pokémon.

Belöningarna

Du får flera belöningar om du lyckas att besegra en gymboss och fånga den.

Fast TM och Charged TM kan du använda för att byta attack och Charged Attack på en Pokémon.

Rare Candy är godis som du kan flytta till valfri Pokémon.

Du får speciella bär, Golden Razz Berry som kan beskrivas som Razz Berry fast med ännu bättre och med ännu större effekt. Du får också mer poäng XP. En raid med en Legendary är värd

Lycka till!