Nytt malware sprids via Facebook

Nytt malware sprids via Facebook

Har du fått ett meddelade via Facebook Messenger med en länk och vad som ser ut att vara en Youtube-video med texten “It´s You” så klicka inte. Det är ett nytt malware som just nu sprids på Facebook.

Klickar du på länken och videon så riskerar du att sprida detta malwareprogram vidare till alla dina kontakter.

Har du redan klickat så byt lösenord på ditt konto och scanna sedan din dator för att se att du inte även dragit på dig något externt malware. Länken går nämligen till lite olika sidor beroende på viken webbläsare som du använder. Använder du Google Chrome så uppmanas du att ladda ned och installera en plugin (gör inte det), exempelvis medan Firefox-användare skickas till en sida med en falsk uppdatering för Flash.

 

Kontrollera

För dig som kör Mac rekommenderas:

. Malwarebytes

. Avast

. Sophos

. Bitdefender

. Avira

Summering

. Byt lösenord på ditt konto
. Radera meddelandet/länken
. Scanna din dator

 

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This