Malmö FF är bäst

Malmö FF är bäst

Malmö FF är bäst i Sverige för tjugonde gången och som de svenska mästare de är så besitter också laget de speciella kvaliteter som brukar känneteckna ett mästarlag.

Malmö FF har samma självklara uppkäftighet och tilltro till den egna förmågan som bara riktiga mästare har. De har en tro på att de kommer att vinna så länge som det finns speltid kvar. Årets upplaga har vänt fler matcher och avgjort i slutminuterna fler gånger än jag kan minnas att något lag mäktat med på senare år. Det är ingen tillfällighet. Det är så mästare vinner sina matcher i en attityd av “vi ger fullständigt f-n vad ni hittar på. Vi spelar vårt spel och vi ska vinna.”

Skellefteå AIK

Senast jag såg det med egna ögon var Skellefteå AIKs lag 2012/2013. Två olika lag i två helt skilda sporter i skilda delar av landet. Attityden var densamma:

“Spela på ni. Vi är här för att vinna och vi krigar till slutsignalen.”

Motståndarna kunde få ta ledningen. Det rör inte riktiga mästarlag. De väljer sin strategi, har tilltro till det de kan och de vet hur de ska lösa uppgiften. Pengar, värvningar och individer betyder naturligtvis massor men det är attityden som betyder mest.

Attityden och viljan att tävla, hela tiden. Kombinera det med en vilja att hela tiden blir bättre och att alltid gå in till varje match med målsättningen att jobba hårdare än de du möter.

Skellefteå AIK hade det i massor 2012/2013 och året efter 2013/2014. Malmö FF har det i år och är därför värdiga mästare. De spelar helt enkelt i sin egen division med ett lag som sett över en säsong är klassen bättre än alla andra lag.

Alla är bättre

Allt är bättre, spelare för spelare och det inkluderar den så viktiga bänken. Avbytarna, inhopparna och de som ska fylla upp och göra sitt jobb om någon blir skadad. Deras roll är att alltid ligga på, press och stressa de ordinarie så att de vet att om de slappnar av aldrig så lite så står spelare på kö för chansen att få vara med i startelvan.

Malmö FF har de formella ledarna och de informella. De som ger “onda ögat” till lagkamrater om de inte ger allt, i alla lägen. Ledarna som ser till att allt håller hög kvalitet. Varje träning och varje enskilt moment.

Malmö FF spelar som sagt fotboll på en högre nivå än andra lag. I den sista machen, den som avgjorde årets Allsvenska, tog IFK Norrköping ledningen med 1-0 och de behåll den hela första halvlek med viss mersmak på ett 2-0. I andra halvlek kom Malmö FF in som mästare, vände matchen, tog ledningen och avgjorde i 84:e minuten.

Det kännetecknar också mästare. De vänder matcher därför att de bestämt sig för att göra det. I ett mästarlag när det inte svårare än så. Laget bestämmer sig.

Kollektiv styrka

Mästarlag besitter en märklig kollektiv styrka där alla pusselbitar tycks falla på plats helt naturligt. Det är bara det att det pusslet kan bara läggas med stenhårt arbete och med spelare som inser att de måste infoga sig i lagets och kollektivets regler. Du har arbetsmaskinerna. De stenhårda, tysta slitvargarna som kommer till jobbet, varje dag. Du har mönsterbrytarna. De som gör det ingen väntar sig och som med sin oförutsägbarhet ständigt utgör ett orosmoment för motståndarna. Sedan har du stjärnorna, spetskompetensen och de få spelare som väljer sin roll. De har ofta lite vidare ramar därför att deras spelskicklighet kräver och tillåter det. Glöm sedan inte bort hela resten av kollektivet – ledarna, tränarna, materialförvaltarna och det medicinska teamet. De är viktiga bitar och delar i en maskin som ett lag utgör och väger du samman alla dess delar så är Malmö FF bäst, på varenda liten punkt.

Du vinner inte Allsvenskan annars.

 

Missa inte Mackens fråga!
Share This