Klubbarnas klagosång

Klubbarnas klagosång

– Folk sitter hellre hemma i tv-soffan. Det är tufft nu.

Fråga vilken klubb som helst i SHL och du hör samma sak. Det är tv:s fel att publiken sviker.

Årets inledning på SHL är en kalldusch för klubbarna. Publiken sviker och inte ens när Skellefteå skänkte bort stora mängder biljetter (betalade av sponsorer) så lyckades de fylla hallen. Alla biljetterna gick åt men det gapade tomt på sina ställen i hallen.

Det ser likadant ut över hela Sverige. Publiken stannar hemma och ser på tv.

Produkten

Det finns många sidor av det här. Samtidigt som TV, CMore, har utvecklat sin produkt hela tiden så kan jag tycka att klubbarna har kört fast i ett tänkt där vi som gillar våra lag anses ha någon slags skyldighet att komma till arenan varje vecka.

Handen på hjärtat – hur mycket har SHL utvecklat sin produkt, ishockey när det gäller “ditt” lag?

För egen del häckar jag på samma plats i Skellefteå Kraft Arena som jag alltid har gjort de senaste. Jag har säsongskort och har svårt att tänka mig att ersätta hemmamatcherna med tv-soffan men det är jag det.

Hallen

Samtidigt förstår jag att en del omprövar beslutet att lägga ut 300-400 kronor varje vecka för att ta sig till en hall, parkera bilen och sätta sig ned på en plaststol och se på ishockey. För det är så produkten ser ut, en plats i arenan som kostar 300-400 kronor med parkering, en kopp kaffe och en korv pausen.

I pausen får du titta på bilar som kör omkring nere på isen och sedan ska sponsorer försöka att pricka mål från halvplan. Kortfattat och måhända elakt så är det så produkten På Plats i Arenan ser ut.

Jag förstår att folk tycker att det är för dyrt.

Tv-soffan

Jämför de 300-400 kronorna med tv-soffan så får du en helsikes massa kaffe och korv för de pengarna. Produkten i tv-soffan kostar hälften, i månaden.

Du får förhandssnack, intervjuer och analyser. Du får resultatrapporter och du snabbt veta hur det går i övriga matcher. Du är dessutom hemma och slipper köa till toaletten, ölen eller maten.

Produkten tv-soffan kostar mindre, är bekvämare men den saknar den nerv och den närvaro som arenan erbjuder. Du lär inte heller få se allt eftersom tv-soffan ska visas en massa reklam, fast du har betalt för produkten redan. Förklaringen är att CMore betalar i storleksordningen en halv miljard svenska kronor per säsong för SHL och Allsvenskan. Utslaget per klubb så handlar det om i runda slängar 45 miljoner kronor och för många klubbar så är det nära halva omsättningen.

Klagosång

Ändå hör du samma klagosång, stämd i moll överallt. Vi, publiken, sviker. Det är vårt fel. Ur ett perspektiv är det naturligtvis helt rätt. Vi, publiken, kan inte förvänta oss att, vi ska kunna få tillgång till idrott på toppnivå om vi stannar hemma.

Den ekvationen går inte ihop.

Samtidigt så tror jag att varenda klubbdirektör, marknadschef och klubbordförande där ute i Sverige i grunden tror på marknadsekonomi och då är vi tillbaka där vi startade. Två produkter som står mot varandra – Arenan och TV-soffan.

Då är frågan återigen – har Arenan som produkt utvecklats i samma grad som produkten TV-soffan?

Kostar produkten Arenan för mycket?
Kan vi utveckla produkten Arenan ytterligare?

Tro mig, det finns mer än en förening som funderar över det här och den ekvationen är inte enkel att reda ut. Du har hallar som ska disponeras av andra föreningar, hallar som ligger fel utifrån att 6000-10 000 personer ska till och från arenan 1-2 gånger i veckan. Helst utan bilköer.

Nyrenoverad

Skellefteå har en nyrenoverad arena med flera toaletter, flera restauranger och en av Europas största jumbotroner. Den gigantiska fyrkantiga tv-skärmen i taket har kostar miljoner. Stolarna är stoppade även om det inte handlar om tv-fåtöljer. Sponsorer köper som sagt biljetter och ger bort men hallen är ändå inte fylld till sista plats.

Skellefteå körde över svenska mästarna med 6-2 och vann en stabil säker seger mot Malmö med 3-0 så det är inte fel på den hockey som spelas.

Är det där analysen landar så är det i så fall en sak kvar – priset.

Problem

Då infaller sig ytterligare ett problem med ekvationen – en hall som tar in 5801. Det är det produkten Arenan kan sälja. Med fler platser så hade priset kunna sänkas och du hade kunnat ha mer diffrentierade priser, ett större spann från billiga till dyra biljetter beroende på var i arenan du vill se matchen.

Sedan finns det ytterligare saker som försvårar mitt lag, Skellefteå AIKs, arbete. Tidigare år så har buss till och från arenan ingått i säsongskortet men inte i år. Vill du käka en bit mat i arenan och ta en öl så kan du enkelt ställa bilen och ta bussen. I år kostar bussen 80 kronor tur och retur. Förra året så ingick bussen i säsongskortet.

Det gör att en match, produkten Arenan, kan komma att kosta 380 till 480 kronor, i veckan, per person. Ställ det mot en bil och folk kommer att åka bill till matchen. Bil till matchen betyder inga öl vilket leder till minskad försäljning.

För tydlighetens skull ska sägas att det finns billigare biljetter. Du behöver inte sitta på bästa plats och du kan stå. Då sjunker priset avsevärt men hur du än vrider och vänder på prisfrågan så landar den inte på runt 200 kronor i månaden vilket tv-soffan kostar.

Så tänk på det nästa gång du här en klubbdirektör beklaga sig. Det är inte bara gnäll. De har en rätt hopplös ekvation att slåss med.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This