Jag har svårt för pöbelmentalitet

Jag har svårt för pöbelmentalitet

Just nu pågår en av de sociala mediernas viktigaste kampanjer, #metoo. En kampanj och ögonöppnare för ett helt samhälle, vårt. Här finns tyvärr också en pöbelmentalitet där sociala medier används för att antyda och peka ut enskilda. Anklagade namnges så snart polisen inlett en förundersökning och ibland krävs inte ens det.

När offren, kvinnorna, väljer att namnge någon så är det ett beslut som med lätthet kan och ska respekteras. Det kan förvisso vara förtal det också men en kvinna som till slut fått nog och som väljer att träda fram och peka ut den som gjort henne illa är trots det värd all respekt och vi inte bara bör, utan vi ska lyssna. Inte minst så ska vi män hålla käften (för en gångs skull) och verkligen lyssna.

Rättsväsende

När andra försöker göra sig lustiga, antyda och peka finger för att haka på och för att sätta sig själva i fokus så är det mest värt förakt. Det är solka ned en viktig debatt och viktiga berättelser. Det är förkastligt därför att vi har ett rättsväsende som ska utreda brottsmisstankar, inte en folklig pöbel på Twitter eller Facebook. Du får tycka vad du vill om polis, åklagare och domstolar men det finns några enkla rättsprinciper och den viktigaste är att oavsett vilket vidrigt brott du anklagas för så är du oskyldig till en domstol sagt motsatsen. Något annat är både skrämmande och otänkbart.

Ett problemet i sammanhanget är så snart du påtalar det så får du veta att du skyddar pedofiler, våldtäktsmän och svin. Har vi inte kommit längre? Klarar vi verkligen inte att hålla två tankar i huvudet samtidigt?

Anständig debatt

Är inte kvinnors berättelse om övergrepp värda att vi håller diskussionen på en värdig och anständig nivå?

Vi behöver inte sprätta namn omkring oss och därmed flytta fokus från de övergrepp och trakasserier som kvinnor utstår dagligen. Det leder ofelbart till att vi diskuterar vilket svin XX är istället för att diskutera något långt mycket viktigare – vad kan vi göra för att det inte upprepas och vad kan vi göra så att vi män lär oss att inte betrakta kvinnor som något vi bara kan ta för oss av.

För det är det debatten ska handla om – mäns makt och hur män med makt bemöter andra. Debatten ska handla om offren, inte gärningsmännen.

Avföljt

Den senaste veckan har jag plockar bort och avföljt några stycken som gärna vill föregå en polisutredning, som tycker det är viktigt att berätta vem de tror är “komikern”, “Svt-profilen” och allt vad utpekade gärningsmän nu kallas i medierna. De är genomgående män, samtliga.

Jag har svårt för pöbelmentalitet och jag vill inte ha folk mitt flöde som vill stjäla uppmärksamheten och som vill flytta fokus. #metoo är för viktig för det.