Dow Jones publicerade falsk nyhet om att Google köper Apple

Dow Jones publicerade falsk nyhet om att Google köper Apple

Dow Jones sände ut en serie falska nyheter under gårdagen om att sökjätten Google skulle ha lagt ett bud på Apple värt 73 miljarder dollar. Nyheterna drogs snabbt tillbaka och Dow Jones skyller på ett tekniskt misstag.

Dow Jones är nu inte riktigt vilken nyhetsförmedlare som helst. Det är dels ett aktieindex men det är också affär- och börsnyheter från hela världen.

Falska nyheter

Under gårdagen kablades en serie falska nyheter ut av Dow Jones där det hävdades att Google skulle köpa Apple för 73 miljarder dollar. Dow Jones sände dessutom inte bara ut en enda nyhet utan en serie nyheter med rubriker så som:

”DJ UPDATE: Google, Apple Join to Create Tech Giant”
”DJ Google to buy Apple for $9 billion”
”DJ Google Says Yay”
”DJ Google Says Steve Jobs Suggested this in His Will”

Misstag

Sannolikt så är det en test av interna system som gått snett. Nyhetsorganisationer publicerar ibland nyheter, internt för att testa sina system. De interna testnyheterna har publicerats publikt av misstag.

Tycker du att priset för Apple är lågt?

Det är det också. Det är mindre än en procent av det uppskattade marknadsvärdet på runt 800 miljarder dollar. I de publicerade nyheterna så anges också Larry Page som chef för Google. En position som han lämnade 2015.

CNBC