Apple bestämde sig för Face ID för över ett år sedan

Apple bestämde sig för Face ID för över ett år sedan

Det finns en liten detalj som stör mig i rapporteringen kring Face ID – Apple har jobbat med lösningen i över två år och bestämde sig för att använda den, istället för Touch ID, för över ett år sedan.

Vad spelar det för roll kanske du frågar dig?

Då uppgifterna kommer inifrån Apple, pålitliga källor, så innebär det att alla analytiker, alla rapportera, alla texter och alla spekulationer om Touch ID under det senaste året varit helt uppåt väggarna.

Apple försökte inte lösa problemet med Touch ID under en kantlös OLED-skärm det senaste året. Apple hade redan bestämt sig för att ersätta Touch ID med en betydligt säkrare lösning,. Face ID.

Gissade

För egen del gissade jag fel, tidigt när spekulationerna satte fart. Jag gissade att Apple skulle använda Touch ID i kombination med Face ID. Något som jag sedermera backade från men märk väl, jag gissade och jag var tydlig med det, att jag gissade.

Många andra som rapporterade gjorde det inte. De hänvisade till olika källor och hävdade så sent som i somras att Apple fortfarande försökte lösa problemet med att ha en en Touch ID-funktion i den nya modellen.

Några exempel

AppleInsider: Apple nixes plans to incorporate under-glass Touch ID in ‘iPhone 8,’ insider says

Bloomberg: Apple Tests 3-D Face Scanning to Unlock Next iPhone

Nyhetsartiklarna är från i somras. Då hade Apple för länge sedan bestämt sig för att satsa på Face ID och överge Touch ID i iPhone X.

Det finns en lång rad texter i samma ämne, med snarlikt innehåll som med mycket stor sannolikhet inte byggde på några säkra källor, några säkra analyser utan som var fullständigt felaktiga. Vi var ute och cyklade, allihop.

Det stör mig.