Varför följer du ett lag?

Varför följer du ett lag?

Vad är det som gör att du fastnar för ett visst lag och sedan inte släpper det?

Samhörighet.

Du hör samman med något. Du finns med i ett sammanhang tillsammans med andra. Du lär dig, studerar, läser på och vet lite mer än andra, utomstående och du kan engagera dig. Du blir en del av ett kollektiv och du gläds, lider, svär och svettas tillsammans med andra.

Laget blir en samlingspunkt. Något mycket viktigare än bara ett intresse.

Så blir laget ditt lag.

Malmö FF

Jag har aldrig hållit på något annat fotbollslag än Malmö FF trots att jag är född och uppvuxen i 08-land och det kanske borde ha blivit Djurgården eller Hammarby. Det senare, Hammarby, var ett populärt kan när jag var liten men jag hade aldrig Tom Turesson eller Kenta Ohlsson. Min idol hette Bosse Larsson och mitt lag var alltid och har alltid varit Malmö FF.

Jag lärde mig snabbt två saker:

Världens bästa fotbollslag var Malmö FF
Världens rösta fotbollsspelare var Bosse Larsson

och så Peter Lorimer och Billy Bremner i Leeds.

Peter Lorimer hade ett fruktansvärt tillslag på liggande boll. Han sköt hårdare än de flesta och han spelade i det hårdaste fotbollslaget i engelska ligan, Leeds. I Leeds fanns också en osedvanligt ilsken stentuff skotte, Billy Bremner.

Leeds var och är mitt lag och Malmö FF.

Bayern

Bayern München har tillkommit på senare år helt enkelt därför att jag älskar deras sätt att spela fotboll. Det är tyskt, maskinellt, disciplinerat och det är poesi i sina bästa stunder. Få lag kan flytta hela sitt lag, ställa om och sätta press på motståndarna som Bayern kan. När Bayern spelar sin bästa fotboll så möter du inte ett lag. Du möter en lags homogen organism som består av ett lag men som rör sig som de satt ihop och som stjäl varenda meter fri yta från dig. När de anfaller så kommer alla, utom möjligen målvakten och Bayern kan avgöra en match på tio minuter. Då kan det stå 4-0 och för motståndarna är allt över för länge sedan.

Jag älskar Bayern München för sin finess och elegans av samma skäl som jag älskade Leeds råa, stentuffa fotboll med ett helt vars spelare gjorde klart för motståndarna att du kommer fan inte till var hemmaplan och tror att du kan göra vad du vill. Då kör vi över dig. Det gjorde Leeds och det hände att andra kan försökte. Manchester United försökte och jag kommer inte ihåg hur alla matcher slutade men jag vet att de som låg mest i gräset, de som vred sig mest i plågor och de som hade mest ont var Manchester United när de mötte Leeds, i Leeds.

Malmö FF

Malmö FF har som sagt hängt med i alla år och jag aldrig bytt några av “mina” lag under åren. Södertälje Sportklubb har haft en räcka tunga år bakom sig sedan det senaste SM-guldet 1985. Nu är SSK tillbaka i Hockeyallsvenskan och det går att blicka framåt.

Det var minst lika illa med Leeds under många år. Klubben degraderades, missköttes och det gick rykten om en nedläggning alternativt en försäljning. Nu är även Leeds på uppgång. Min trend med att älska lag i motvind håller i sig med New York Islanders som var NHLs mest omtalade lag under många år på grund av vansinnesaffärer när det handlade om värvningar och för att aldrig ta sig till slutspel. Nu finns det ljus även i det mörkret. Kan Garth Snow nu bara se till att landa ett kontrakt med John Tavares så kan de kommande åren bli roligare än de som har gått.

Skellefteå AIK har gått från ruinens brant och konkurs 1997 till en av svensk ishockeys verkliga giganter vilket är en imponerande resa.

Miami Dolphins är inte ett strykgäng men de är inte heller utmanare till att få spela en match under ett av världens största idrottsevenemang (när det handlar om pengar) för klubblag – Super Bowl.

New York Yankees är ett topplag inom den amerikanska basebollen och en utmanare till titeln även i år och jag bär stolt deras retrouniform – utan namn på ryggen ty det har Yankees faktiskt aldrig haft.

Så där har ni “mina lag och de lag som jag kommer att skriva om framöver.

Är det något av dina lag?

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This