När du får hjärnsläpp i direktsändning

När du får hjärnsläpp i direktsändning

Jag jobbade som radiokommentator först tio år med Skellefteå AIK och sedan tio år med Sveriges Radio. Tjugo fantastiskt roliga år som naturligtvis är fyllda med minnen och alla sändningar gick inte felfritt.

Jag kommer inte ihåg vilken match det var men jag kommer mycket väl ihåg vilka spelare som var involverade och vad som sades. Däremot är jag inte helt säker på att alla de som lyssnade riktigt hängde med i svängarna och framför allt är jag helt övertygad om att de allra flesta inte hörde det som faktiskt sades utan att de trodde att de hörde fel.

Anfallszon

Skellefteå AIK låg på och pressade och detta var på den tiden då du fick hålla fast, lite grand, du fick åka vägen, stänga ytor och det som numera anses vara spelförstörande var tillåtet.

Uppe på blålinjen styr Daniel Ström, back i Skellefteå, spelet och han tag i får en puck som försvararna försökt att rensa ut men som han kan ta ned, elegant på volley. När han snabbt tittar upp så ser han hur lagkamraterna är minst sagt uppvaktade och markerade. Pär Mikaelsson, legendarisk och ikonisk lagkapten i Skellefteå, hållas fast mot sargen och resten av kedjan är inte passningsbara. Formationen som är inne har dessutom varit inne i närmare 40 sekunder så det är dags att byta.

Daniel Ström gör då det kloka, han tar några skär in i banan, skjuter ett skott som han vet att målvakten kommer att ta men han kommer att kunna lämna över till nästa kedja i anfallszon. Ström skjuter, fullföljer framåt och ser till att målvakten blockerar.

Fastcheckade

Det är ju ett på alla sätt ett klokt beslut och det vill nu min expert- och kommentorskollega förklara och understryka. Det är bara det att han hittar inte ordet fastcheckade. Han får ett fullständigt hjärnsläpp, snubblar på orden och säger sedan “det var ett klokt beslut av Daniel Ström eftersom alla hans lagkamrater var fastknu… i anfallszon”.

Han hittar till slut ett ord som definitivt inte ett hockeyreferat och det passar inte i radio men nu är det direktsändning och skadan är redan skedd. Har du inte fattat vad hockeyexperten sa så handlar det om fortplantning och det rimmar på namnet Ulla.

Jag inser att just nu sitter det lyssnare framför sina datorer och undrar “sa han fastknu….?”. Det är ju ett så absurt ord så att jag inser också att många av lyssnarna kommer att tro att de har hört fel.

Jag kan nu göra en av två saker:

. be om ursäkt och bekräfta att hockeyexperten sa det många tror att han sa
. gå vidare som om ingenting har hänt

Jag går vidare men får snabbt ett problem till – hockeyexperten.

Tunghäfta

Han har fått tunghäfta när han inser vad han just sagt och dessutom så har en kommentatorskollega som inte vill titta på honom längre. Han tolkar mitt stenhårda fokus på matchen och kommenterandet som att jag när rosenrasande. Det är jag inte utan snarare tvärtom. Jag vågar inte att titta på honom och riskera att jag ska bryta samman i ett gapskratt.

Jag vevar bara med ena handen och gör klart att vi bara ska fortsatt och han försöker komma med lite intelligenta kommentarer om matchen och spelet men misslyckas kapitalt.

När perioden är slut så avrundar jag rekordsnabbt, drar reglarna i botten, sliter av mig hörlurarna och gapskrattar så att tårarna trillar både länge och väl.

Ursäkt

Hockeyexperten propsar på att få be om ursäkt i uppsnacket inför nästa period vilket jag förklarar att det kommer inte att bli aktuellt. Det bekräftar som sagt för de som tror sig ha hört fel och de som inte hört något alls få veta vad som sagts.

Vi körde därför på, precis som vanligt, eller nästan som vanligt för jag vågade inte titta på kollegan i nästa period heller.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This