Myten om att Apple var bättre förr

Myten om att Apple var bättre förr

Diskussioner har en tendens till at gå i cirklar. De blåser upp, dras igång, rullar ett tag innan de försvinner och kommer igen men viss regelbundenhet. Nu är det dags igen. Apple hart tappat taget och det var bättre under Steve Jobs ledning.

Det är krönikor, debattartiklar som spinner på samma tema. Apple är på väg åt fel håll och har varit det ända sedan Steve Jobs lämnade företaget. Han såg allt, han visste allt och under hans ledning så gjorde Apple allt rätt.

Ingenting kunde vara mer felaktigt.

Ni får utsökta om jag citerar mig själv men raderna ovan skrev jag för mer än ett år sedan.

Historiskt

Historiskt sett så har Apple aldrig, låt mig upprepa det, aldrig varit särskilt snabba med att hala på andras teknik. Apple är snabba med sina egna lösningar men ibland inte ens då. Apple lanserar det Apple tror sig veta fungerar. Därför är Apple inte först med Face ID men Apples lösning kommer inte att gå att lura med ett foto (som Samsungs).

Apple är inte först med OLED, långt ifrån, men Apple har inte ansett sig kunna gå över till OLED-skärmar av tekniska skäl, leveransskäl och för att den största enskild leverantören heter Samsung.

Hoppa över

Ibland hoppar Apple över teknik, plockar bort teknik och går förbi teknik men åter igen – Apple är sällan först med andras teknik och det är inget nytt. Tvärtom så är det Steve Jobs arv så ingen ska få mig att tro att det var bättre under Steve Jobs tid som Apples chef. Jag har bättre minne än så.

Videon handlar om Flash och Jobs förklarar varför Apple aldrig klev på det tåget och historiskt så finns det en lång rad exempel, diskettstationen, CD/DVD-spelaren och nu senast hörlursuttaget.

Misstolka nu inte detta som ett försvar att Apple inte har med stöd för vilken teknik du nu anser att Apple borde implementera. Det när inget försvar utan en förklaring att det inte var bättre förr, att Apples försiktighet är ett arv från Steve Jobs och om du hävdar att det var bättre förr på den här punkten så beror det möjligen på att du har dåligt minne.

Apples missar

Kommer du ihåg MobileMe?
Kommer du ihåg “Antennagate”?
Kommer du ihåg Ping?

Apple var inte det perfekta företaget under Steve Jobs ledning. Det var ett företag som byggde, som utvecklade och som tog chanser. Precis som idag.

Macken 6/6-2016: Sluta odla myten om den felfria Steve Jobs

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This