Myten om att Apple alltid ligger längst fram, alltid satsar på nya saker och alltid uppfinner nya prylar odlas fortfarande friskt, trots att Steve Jobs, Tim Cook och flera andra ledande företrädare för Apple upprepade gånger förklarat att så är det inte riktigt.

Apple uppfinner, missförstå mig rätt nu men Apple satsar inte alltid på helt ny teknik och Apple gör inte alltid som alla andra. Apple väljer ibland att gå sina egna vägar, hoppar av beprövade tekniska lösningar och uppfinner egna. Apple återuppfinner också det andra har gjort och tar befintliga lösningar, utvecklar dem vidare och gör dem tillgängliga för en bredare allmänhet.

Felaktig bild

Det blir en felaktig bild inkomplett bild om du försöker beskriva Apple som ett företag som hela tiden försöker att ligga längst fram. Du serverar också helt fel förväntningar om det är den bilden du målar upp.

Trådlös, induktiv laddning är inget nytt. Det har funnits i andra telefoner ett tag och Apple använder själva den typen av laddning i Apple Watch.

Nu kommer trådlös laddning i de nya iPhonemodellerna.

Det är inget nytt, inget innovativt klagar belackarna och de har helt rätt men Apple har heller aldrig påstått att Apple uppfunnit tekniken eller att den är ny.

Det nya

Det verkligt nya i de nya iPhonemodellerna är inte trådlös laddning utan det är telefoner som anpassats för förstärkt verklighet (augmented reality), telefoner som använder Face ID för att identifiera sin ägare och telefoner som innehåller de snabbaste processorerna på marknaden.

Sätts fokus enbart på de tekniska lösningar som Apple implementerat, och som redan finns, och om frågan huruvida Apple spelat ut sin roll som teknisk ledare sedan ställs så blir svaret givet.

Då är det inte fel på Apple utan det är faktiskt fel på frågan.

Rätt fråga

Ställs frågan utifrån den nya bionic-processorn, Face ID och en grafik och ny hårdvara i kombination med alla de övriga tekniska lösningarna så blir både frågan och svaret mera rätt.

Det är en myt att Apple alltid ligger längst fram med alla tekniska lösningar.

Det är hög tid att vi tar död på den myten och slutar att odla den därför att bilden av Apple blir fel liksom svaren på frågorna.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This