Missnöjd anställd läckte iOS 11 GM

Missnöjd anställd läckte iOS 11 GM

Var läckan av Golden master iOS 11 ett misstag, ett PR-trick eller ett verk av en missnöjd anställd?

Det senare är det mest logiska vid lite mer eftertanke och analys.

Den läckta versionen kunde laddas ned av vem som helst, direkt från Apple, via en lång och krånglig adress. Flera av nyhetsbloggarna (som skriver om Apple) ute på nätet fick adressen skickas till sig via mail och kort efter det att mailen skickats ut så laddades det som kallas Golden master ned – direkt från Apple bara dagar innan Apple ska hålla sin officiellt keynote i Steve Jobs Theatre i Apple Park.

Golden Master innebär att det är den färdiga versionen av iOS 11 och att det kommer att bli den lanserade versionen om inga allvarliga buggar hittas.

Missnöjd anställd

Sannolikt, och det är en gissning, så har versionen läckts av en missnöjd anställd vilket betyder att det inte är ett misstag. Det skulle kunna vara så att samma anställd läckte mjukvaran tillhörande HomePod som läckte ut från Apple för någon månad sedan men det är mer spekulation än något annat.

Båda dessa läckor har avslöjat mer om Apples framtida produkter än några andra tidigare läckor, undantaget den iPhone-prototyp som glömdes kvar i en bar av en av Apples anställda.

Ska du hitta den här typen av läckor så får du gå mycket långt tillbaka i tiden och det är inte på något sätt jämförbart med läckor i tillverkningsledet, suddiga bilder på ett kinesiska forum eller rykten som sprids likt en präriebrand ute på nätet.

Egen mjukvara

Detta är Apples egen mjukvara, utvecklad för Apples produkter och den innehåller bilder, namn, kopplingar och funktioner. Allt detta är att betrakta som hemligt och Apple går mycket långt i sina försök att se till att informationen fortfarande är hemligt fram till den traditionella keynot:en som hålls på tisdag kväll, den 12 september.

Apples betaversioner innehåller exempelvis inga bilder eller funktioner knutna till ännu ej lanserade versioner. Det brukar gå att kunna få fram antydningar och indikationer men inte mycket mer ur betaversionerna.

Sett ur den synvinkeln så är detta två mycket förödande läckor då så detaljerad information läckt ut i förväg

Jakten

Räkna också med att Apple kommer att lägga ned mycket stora resurser på att spåra läckan. Apple har blivit ett något mindre hemligt företag sedan Steve Jobs tid men det handlar mer om atmosfär än om hemlighetsmakeriet. Apple är fortfarande extremt försiktiga med hur data och information hanteras men det finns alltid tillfällen och tidpunkter när sådan information helt enkelt måste hanteras av flera individer. En Golden master-version måste läggas upp i tid inför produktvisningen på tisdag. Den ska ligga klar att laddas ned av hundratals miljoner användare på tisdag kväll och det betyder att den måste distribueras ut internt i förväg.

Det är den versionen som nu läckts, medvetet, i förväg vilket betyder att nu hart Apple inlett jakten på en läcka som orsakat ett mer omfattande informationsläckage än på mycket länge.

Jag vet inte

För tydlighetens skull ska tilläggas att jag naturligtvis inte vet att det handlar om en missnöjd anställd. Det är min gissning, ingenting annat, och den bygger på det logiska antagandet att Apple inte lägger upp en i det närmaste färdig version av iOS 11 på en lång, krånglig och svårgissad adress flera dagar innan versionen ska lanseras. Den bygger på att Apple inte gör det med den nästan färdiga versionen av iOS 11. Det är inget slarv och det handlar inte om att av misstag ha släppt en fil i fel mapp. Riktigt så enkelt fungerar inte Apples distributionssystem.

Versionen har lagts upp publikt och sedan har adressen skickats bland annat till Macrumors och till 9 to 5 Mac. Sannolikt så har adressen även skickats till ett antal utvalda utvecklare som gjort sig kända för att snabbt analysera och gå igenom läckt mjukvara, däribland Guilherme Rambo.

Någon har, bestämt sig för att skada sin arbetsgivare och medvetet läckt mjukvaran till iOS 11. Jakten på läckan har sannolikt redan inletts och Apple kommer inte att ge sig förrän denne någon är identifierad.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This