Inser ni journalister, krönikörer och skribenter vilka rädda bakåtsträvare ni är?

Inser ni journalister, krönikörer och skribenter vilka rädda bakåtsträvare ni är?

Staffan Heim Persson är rädd och Viggo Cavling är rädd. De är rädda för sociala medier, för influencers och för det de inte riktigt förstår sig på.

Det sitter i ryggmärgen, förlöjliga det du inte förstår dig på. Dra till med några svepande generaliseringar och avfärda det du inte begriper.

Stora Influencerpriset

… låter som en pandemi, fågelinfluensa nånting. Men det är en Oscar eller Kristallen som hyllar ”Sveriges mest kreativa och affärsdrivna innehållsskapare”, influencers, Blondinbella är den mest kända. Jippot hyllar textreklam. Influencer förhåller sig till journalistik som prostitution till kärlek. Illa.

Staffan Heimersson

Textreklam

Textreklam får fult inom journalistkretsar och med all rätt. Det är reklam i ett journalistiskt utseende, utan att vara tydligt märkt som reklam eller som en annons.

Det Heimersson fullständigt har missat är att Influencers aldrig har utgett sig för att syssla med journalistik och den organisation han kastar sig över jobbar hårt för att reklam och samarbeten ska märkas, tydligt.

Influenceras förhåller sig alltså inte till journalistik på något annat sätt än att det vi jobbar med inte är journalistik. Det är reklam och det skäms vi inte för.

Sociala medier

Ett aktuellt exempel är Linda Hörnfeldt på Influencers of Sweden. Hon ville bli talesperson för stjärnorna i sociala medier, men dessa – åtminstone nätverken som representerar majoriteten av stjärnorna – vill inte ha någon expert som ska föra deras talan. Det visade sig att “experten” var lika naken som kejsaren i HC Andersens saga.

Viggo Cavling

Cavling förstår sig inte på sociala medier men han hävdar tvärsäkert att det inte finns några experter på sociala medier.

Försök att omfamna den tankevurpan den som kan.

Medlemmar

Influencers of Sweden har cirka 1500 medlemmar och enligt Viggo Cavling så är det vi som är kejsarens nya kläder. Till saken hör också att Linda Hörnfeldt aldrig sagt sig vara expert, i alla fall är det inte därför hon företräder primärt företräder vår organisation.

Hon gör det därför att jon är duktig på att föra vår talan, för att hon kan en massa om branschen … vänta lite nu, jo, hon är faktiskt expert. På den punkten får jag nog ge Viggo Cavling rätt.

Alla tider

Bortser vi för en stund från de här två rädda farbröderna så är det här en lika väntat som enkel och förutsägbar reaktion från skribenter, krönikörer och journalister. Det är så detta skrå har reagerat i alla tider. De ser spöken mitt på ljusa dagen, ser risker och varnar för allt. Speciellt det de inte riktigt förstår sig på.

Influencers är en ny företeelse. Det är en ny skara människor som skriver, som ingår samarbeten och som gör reklam på ett delvis nytt sätt.

Traditionellt så har det alltid funnits en motsättning mellan de som skriver “fina och värdefulla saker”, journalister, och de som bara lurar vanligt hyggligt folk, reklammänniskor.

Det djupt ironiska i sammanhanget är att utan reklammänniskor så vore Heimersson och Cavling utan jobb. Det är reklampengar som betalar deras löner.

Naturligtvis så har deras skrivande ett värde i sammanhanget. Det är viktigt att påpeka det så att ingen som sitter och fingrar på sin presslegitimation inte får en hjärnblödning.

Förutsägbart

Det som är lite trist i sammanhanget är att journalistskråets reaktioner är så förutsägbara. Kritik, skepsis, ett raljant tonläge, svepande och okunniga formuleringar hör till bilden. De låter så som de brukar låta.

Alltfler medier reser upp betalväggar runt sin produkt vilket lett till att nya medier såsom Omni har hittat en affärsidé. De samlar ihop nyheter, paketerar dem snyggt och prydligt och de skriver om andras nyheter, presenterar korta versioner med länkar.

Mashable blandar nyheter och journalistik med reklam och sponsrade samarbeten.

Influencers samlar ihop en lyssnande publik, skriver, fotograferar och bjuder på texter, roddar och videor.

Allt detta är usch och fy i journalistkretsar därför att i förlängningen så kan det utgöra ett hot mot deras hela existens.

Andan faller på

Missförstå mig rätt nu. Journalister och god journalistik är oerhört viktigt men ingen ska få mig att tro att det är särskilt svårt att sitta på en tidningsredaktion och tycka en massa saker när andan faller på. Grävande, granskande och avslöjande journalistik är svårt och kräver grundlig träning men att kasta ur sig en massa floskler, plattityder och illa underbyggda påståenden klarar vilken språkbegåvad jeppe som helst.

Nej, jag menar faktiskt inte riktigt det jag skriver ovan men är du journalist så kanske du studsade till lite nu. Jag har stor respekt för journalister, för skrivandet som yrke och för tyckandet som profession.

Det jag begär är att du som journalist faktiskt visar mig samma respekt.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This