Firefox har fortfarande inte åtgärdat sökmotorbuggen

Firefox har fortfarande inte åtgärdat sökmotorbuggen

Firefox för iOS har precis uppdaterats med nya filter och funktioner för att stoppa cookies och andra filer som annonsörer från att kartlägga dig på nätet. Firefox har däremot misslyckats med att stoppa den mest notoriska datainsamlaren – Google.

Firefox för iOS dras med en synnerligen irriterande och väl synlig bugg – du kan inte byta till en annan sökmotor än Googles om du använder svenska som huvudspråk i iOS. Det betyder att du tvingas att använda Google och du kommer att bli kartlagd av Google.

Märkliga

Det märkliga i sammanhanget är att detta alltså bara drabbar dig om du har iOS på svenska. Byter du språk till engelska så finns valen och funktionerna där. Med iOS på engelska så kan du välja en annan sökmotor, exempelvis DuckDuckGo. Buggen består alltså i att funktioner faller bort om du byter språk.

Det är dessutom en gammal bugg som jag och många med mig anmält på olika sätt till Mozilla utan att få några svar. Jag har kontaktat Mozilla på flera sätt, även försökt få kontakt med Mozilla på Twitter. Inga svar, inga besked om en bugg som överlever version efter version.

Kvar

Den finns alltså kvar även i den nya, senaste versionen vilket onekligen är en smula ironiskt. Mozilla har sett till att du inte ska kunna kartläggas på nätet samtidigt som en bugg tvingar dig rätt i händerna på en av nätets största datainsamlare och ett företag som lever på att kartlägga dig, Google.

För egen del så är webbläsaren fullständigt ointressant så länge som den här buggen inte är åtgärdade och det betyder att jag inte tänker byta ut Safari i mina datorer heller då jag vill ha samma webbläsare överallt.

Swing and a miss Firefox!

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This