FCC sätter press på Apple

FCC sätter press på Apple

FCC och Ajit Pai har upprepat sin begäran att Apple ska aktivera FM-radio i sina enheter som en säkerhetsåtgärd i områden med stormar och andra naturkatastrofer men det finns ett fundamentalt problem med kravet.

Apple har en FM-krets i äldre modeller av iPhone som teoretiskt skulle kunna användas för radio och för att nödställda ska kunna ta del av viktig information men det innebär inte att det bara är att aktivera funktionen. FCC har riktat sina krav, publikt och offentligt, direkt mot Apple och dess chef gör en ordentlig tankevurpa när FCC nu upprepar sina krav och pekar ut Apple:

In recent years, I have repeatedly called on the wireless industry to activate the FM chips that are already installed in almost all smartphones sold in the United States. And I’ve specifically pointed out the public safety benefits of doing so. In fact, in my first public speech after I became Chairman, I observed that ‘[y]ou could make a case for activating chips on public safety groundsalone.’ When wireless networks go down during a natural disaster, smartphones with activated FM chips can allow Americans to get vital access to life-saving information. I applaud those companies that have done the right thing by activating the FM chips in their phones.

Apple is the one major phone manufacturer that has resisted doing so. But I hope the company will reconsider its position, given the devastation wrought by Hurricanes Harvey, Irma, and Maria. That’s why I am asking Apple to activate the FM chips that are in its iPhones. It is time for Apple to step up to the plate and put the safety of the American people first. As the Sun Sentinel of South Florida put it, ’Do the right thing, Mr. Cook. Flip the switch. Lives depend on it.'”

Ett problem

Det är egentligen bara ett fundamentalt problem med FCCs begäran och krav – det finns ingen antenn i iPhone eller iPad för att ta emot några radiosändningar via FM Radio. Det är en också fullständigt felaktig uppfattning att det skulle finnas någon slags kontakt som det bara är att aktivera och slå på så skulle radio fungera i en iPad eller iPhone.

FCCs uttalande och krav från myndighetens chef Ajit Pai bygger på felaktig information på alla avgörande punkter.

. iPhone 7 och iPhone 8 innehåller inga FM-kretsar
. Äldre modeller saknar en antenn för att ta emot FM-radio och FM-kretsen är överhuvudtaget inte ansluten
. Det finns ingen aktiveringsfunktion

Nu kan det ju ifrågasättas varför Apple använt FM-kretsar i äldre telefoner men inte anslutit eller använt dem?

Svaret är enkelt – kretsar som köps innehåller inte sällan flera funktioner som aldrig används och som aldrig ansluts. Du köper en slags kombi-kretsar med fler funktioner än du kommer att använda och sedan ansluter du de funktioner du ska använda.

Finns inte

Jag har försökt att kontrollera bakåt och inte hittat någon iPhone-modell som använt eller som har kunnat att ta emot FM-radio. Det är möjligt att jag har missat någon modell men i så fall är det en mycket gammal iPhone det handlar om. Av den enkla anledningen så kan inte heller Apple trycka på en knapp och vips som fungerar FM-radio i alla iPhone – något som uppenbarligen chefen för FCC, Ajit Par, tycks tro.

Uppenbarligen så gör Ajit Pai som sin chef, Donald Trump, han sitter och läser tidningsartiklar, tittar på tv och får sin information den vägen. Nu är Ajit Pai myndighetschef och hans myndighet kräver årligen in dokumentation om hur produkter fungerar. Hade han bett att få information om iPhone, både senare och nyare modeller, så hade han alltså kunnat hitta det på samma myndighet som han är chef för, FCC.

Han hade kunnat läsa innantill och själv se att det inte finns någon FM-radiofunktion i någon av Apples modeller av iPhone men det var uppenbarligen aldrig aktuellt att ägna sig åt sådan avancerad verksamhet som att samla in fakta och läsa på innan han skrev sitt offentliga brev och riktade krav mot Apple.

Skandalen

Skandalen i det här fallet är inte att Apple inte vill slå på en FM-krets. Det är att FCCs chef tror att det finns en aktiveringsfunktion och att chefen för FCC riktar krav mot ett namngivet företag som företaget faktiskt inte kan uppfylla – vilket hade varit helt uppenbart om Ajit Pai hade brytt som sig att läsa den egna myndighetens dokumentation och handlingar.