Face ID fungerade precis som det ska under Apples demonstration

Face ID fungerade precis som det ska under Apples demonstration

När Craig Federighi plockade upp den första av två iPhone X, under Apples keynote, så gick den inte att låsa upp med Face ID vilket fått en del medier att gå i spinn med rubriker och antydningar om att Apples nya säkerhetslösning Face ID inte fungerar. Förklaringen till missen är den rakt motsatta – Face ID fungerade precis om det är tänkt.

Anledningen till att den första telefonen inte fungerade är att tekniker och andra som plockat runt med de aktuella telefonerna, putsat, testat och kollat dem hade triggat funktionen för många gånger. Efter ett visst antal inloggningsförsök så låses telefonen och den ber om pinkod/lösenord.

En miss

En miss men inte av de orsaker som en del nyhetsbloggar spekulerar i vilket hade varit enkelt att kontrollera. Både David Pogue, Yahoo, och John Gruber kunde få det bekräftat av personer inom Apple.

Uppgifter och en förklaring som jag själv fått bekräftad via mina egna kontakter.

Pinkod

Alla som använder Touch ID känner igen skärmen ovan. Den, eller en liknande, dyker upp efter en omstart, efter för många inloggningar med fingeravtryck och/eller om enheten inte använts på ett tag. Det är inte exakt samma text och samma ord utan det varierar lite beroende på vad som utlöst funktionen.

Det är hur som helst en extra säkerhetsfunktion, ett extra lager, som aktiveras under olika förhållanden.

Logga in

I det här fallet så ser det ut som att Face ID använts för att logga in på en telefon, som konfigurerats för Craig Federighi, för många gånger. Telefonen har därför låsts, automatiskt, precis som den ska.

I sammanhanget kan det vara bra att känna till att Face ID fungerar med en enda person, per iPhone. Du kan alltså skydda och låsa din iPhone med Face ID men då kan den också bara låsas upp med ditt ansikte.

FanBoy

Sam vanligt när den milda hysterin sprider sig på bloggar, i forum och i sociala medier så får du snabbt veta att du är en “Apple Fan Boy” om du tror på Apple och anmäler en avvikande åsikt. I det är fallet så är det att Face ID inte fungerar, inte är säkert, inte är en pålitlig lösning och att den misslyckade demonstrationen bevisar det.

Sanningen är att Face ID fungerade precis som det är tänkt.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This