Det du behöver veta om Apples nya filsystem

Det du behöver veta om Apples nya filsystem

I och med uppdateringen till nya macOS High Sierra så introducerar sitt nya filsystem, APFS, som ersätter HFS+.

HFS+, 30 år gammalt, ersätts med ett nytt, uppdaterat filsystem som är bättre anpassat mot den nya tidens hårddiskar, SSD, och som ska ha ännu högre säkerhet än det tidigare filsystemet. APFS har förbättrad filöverföring, snabbare säkerhetskopiering och bättre kryptering.

Inte alla

Även om du uppdaterar till High Sierra så är det inte säkert att ditt filsystem kommer att uppdateras. Har du en FusionDrive, som sitter i många iMac-modeller, så uppdateras inte filsystemet. Då får du köra vidare med HFS+. Nyare datorer med SSD-diskar däremot kommer att uppdateras och då kommer du efter installationen att ha det nya filsystemet.

Möjligen så kommer en uppdatering av filsystemet även för andra typer av hårddiskar även om det kan dröja några versioner av macOS. APFS är som sagt inriktat på flashdiskar och SSD-diskar vilket betyder att hybriddiskar och gamla hårddiskar lika sannolikt kan få fortsätta att använda HPFS+.

iOS

Har du uppdaterat din iPhone och din iPad så har du redan uppdaterat och installerat APFS för detta nya filsystem kommer att vara det filsystem som Apple kommer att använda i alla sina enheter. Apple rullade ut uppdateringen först i iOS nämligen vilket betyder att praktiskt taget alla nyare mobila enheter (Apples) är uppdaterade.

Du har även samma filsystem i din Apple Watch och i din Apple TV.

Du behöver inte göra något extra för att installera APFS och du kan inte avböja installationen. Installerar du macOS High Sierra så byter du filsystem, om du har en flashdisk eller en SSD-disk. Har du en iMac med FusionDrive så behålls HFS+.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This