Den som tror att Apple är oroliga för ett lägre antal förhandsbokningar av iPhone 8 och iPhone 8 Plus känner inte Apple.

Apple har aldrig varit rädda för det som kallas kannibalisering. Det vill säga ett en produkt konkurrerar med en annan. iPhone är på väg att radera ut försäljningen av iPod och steg för steg så plockar Apple bort iPod-modeller och den som vill ha en renodlad musikspelare från Apple får allt förre modeller att välja mellan.

Macbook 12-tum konkurrerar direkt med MacBook Air vilket inte tycks bekymra Apple så länge som MacBook Air säljer så bra som den gör.

iMac och Mac Pro konkurrerar delvis med varandra men det har inte stoppat Apple från att utveckla Mac Pro ytterligare och även lansera iMac Pro.

Tvärtom

Det finns fler exempel och därför tror jag inte att Apple är särskilt bekymrade över lägre bokningar av iPhone 8 och iPhone 8 Plus, tvärtom. Hade det varit höga bokningar av den nya iPhone 8-modellerna så hade det kunnat indikera att efterfrågan på iPhone X skulle kunna förväntas att vara lägre än förväntat.

Det som också ofta glöms bort i sammanhanget är den relativa okänslighet för priser som kännetecknar Apples kunder. MacPro är en dyr dator men den har börjat att säljas mer sedan Apple bekräftat att datorn fortfarande finns med i framtidsplanerna och detta trots lanseringen av iMac Pro. Här kan en prisjustering nedåt också spelat in vilket motsäger teorin om prisokänslighet.

Oavsett hur du än vrider och vänder på saken – den som tror att Apple är otroliga för ett lägre antal förhandsbokningar för iPhone 8-modellerna känner inte Apple.