Därför ska du inte ta DXOMarks betyg på allvar

Därför ska du inte ta DXOMarks betyg på allvar

Kameran i iPhone 8 har fått DXOMarks absolut högsta betyg någonsin men det finns ändå ingen anledning att ta omdömena på allvar. Det är inga exakta siffror, inga hyggligt objektiva mätningar utan rätt och slätt subjektiv betygssättning.

DXOMarks får dett låta om att det är exakta, närmast vetenskapliga siffror.

The Apple iPhone 8 Plus is the best-performing mobile device camera we have ever tested. Its overall DxOMark Mobile score of 94 sets a new record, beating out the 90 points for both the Google Pixel and the HTC U11, as well as the 92 that its sibling iPhone 8 just scored. Its Photo score of 96 is also a new record, blowing past the Pixel’s 90. For Video, its score of 89 is among our highest, but tied with the HTC U11 and slightly below the Pixel’s 91. Of course, the Pixel is nearly a year old now, so it makes sense that Apple’s new flagship is breaking new ground.

Siffrorna sätts helt subjektivt och det är det som är problemet med betygen. De mäts och räknas inte fram. De bedöms fram.

Fotograf

Vad som är en bra bild och vad som är en bra kamera är i mångt och mycket en fråga om tycke och smak. Visst finns det en del kriterier för en kamera och en bild för att den ska kunna anses vara bra eller inte men DXOMarks sätter flera betyg som bygger på subjektiva bedömingar och oavsett om iPhone får högsta eller lägsta betyg så är och förblir det inte mer vetenskapliga eller mer rättvisande män vilken annan bedömning som helst.

Det där därför DXOMarks inte är en särskilt stor nyhet och det är därför jag sällan skriver om deras tester, trots att många andra gör det.

Daring Fireball: DXO rating are horseshit

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This