Därför ser inte ditt flöde ut som du vill

Därför ser inte ditt flöde ut som du vill

Instagram gör det, Facebook gör det och Twitter gör det – försöker styra oss med algoritmer så att vi blir mer aktiva, gör mer, klickar mer och delar mer.

Algoritmer är nu inget nytt. Facebook har använt sig av algoritmer sedan länge, Instagram började att rulla ut sina styrfunktioner för mer än ett år sedan och twitter har testat olika algoritmer i mer än ett år. Den sociala tjänsten har lekt runt med algoritmer sedan mer än ett år tillbaka och nu görs det ändringar igen.

Algoritmerna är tänkta att det ska visa det som de sociala tjänsterna tror är viktigast för dig, med betoning på tror för precis som vanligt när det gäller den här typen av algoritmer så tror inte sällan den matematiska formeln fel. Lägg sedan till irritationen när mängder av användare för sina flöden förändrade så är det nära till svordomarna.

Alla gör det

Facebook gör det, Twitter gör det – alla sociala mediatjänster gör det som sagt. De skriver algoritmer för att försöka att styra oss, få oss att aktivera oss, klicka mer, skriva mer och dela mer. Algoritmerna styr i allt högre grad det vi får se och Instagram, Facebook med flera ger inte oss inte möjlighet att välja. Algoritmerna tvingas på oss utan möjlighet till inställningar eller andra egna styrfunktioner.

För egen del så har jag numera helt slutat att använda Facebooks app. Jag använder Safari och en länk som ser ut som följer:

https://www.facebook.com/?sk=h_chr

Därmed listas alla inlägg i kronologisk ordning så som jag vill ha det – inte som Facebook vill ha det.

Instagram

Med Instagram är det inte riktigt lika enkelt eftersom den tjänsten inte alls är lika bra eller lika utbyggd i webbläsaren men det finns ett litet trick som du kan prova i alla fall – klicka “likes/hjärta” på alla du verkligen vill ha kvar i ditt flöde och lämna övriga orörda. Detta kommer Instagrams formel att se och reagera på och de du har mest kontakt med kommer att dyka upp igen i ditt flöde.

På Twitter så kan du komma undan algoritmerna, till en del genom att byta app/program. I Tweetbot så listas fortfarande saker i mer kronologisk ordning än i den officiella appen och programmet.

Sitter du och längtar tillbaka till ett helt igenom kronologiskt flöde så får du sitta och längta. Det kommer inte tillbaka och de sociala mediatjänsterna kommer att skruva mer och ytterligare i sina algoritmer.

Räkna istället med fler förändringar och fler svordomar.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This